Evo šta vam vaši nokti govore o zdravlju

Nokti mogu biti pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih stanja

Vaši nokti mogu vam otkriti dosta toga o vašem zdravlju. Tačkice, linije i čudne boje na vašim noktima mogu biti pravi pokazatelj ozbiljnijih zdravstvenih stanja.

Stoga bolje pogledajte vaše nokte i možda prepoznate neki od sljedećih zdravstvenih stanja.

Promjene vremena

Da li ste ikada primijetili da nokti imaju tendenciju da postanu lomljivi tokom hladnih zimskih mjeseci? Razlog za ovo je neprestano kretanje iz suhih i zagrijanih prostorija na hladni vanjski zrak. Ovo ostavlja nokte dehidriranim, što ih čini sklonijim pucanju.

Bolesti štitne žlijezde

Suhi i lako lomljivi nokti mogu biti znak nečeg ozbiljnijeg od promjena temperature u vašem okruženju. Oni mogu ukazivati na bolesti štitne žlijezde, pogotovo ako su popraćeni suhom kožom i ukočenošću mišića. Ako imate ove simptome, najbolje bi bilo da odete doktoru.

Gljivična infekcija

Iako žuta nijansa na noktima ne izgleda toliko ozbiljno, ovo je vjerovatno znak gljivične infekcije. Kako se infekcija pogoršava, nokti se mogu stanjiti, puknuti ili povući.

Pothranjenost

Blijedi nokti koji su skloni lomljenju mogu biti znak nekoliko različitih zdravstvenih stanja, a pohranjenost je jedna od njih. Manjak vitamina i proteina u vašoj ishrani može uzrokovati stanjivanje kose i nedostatak pigmentacije na noktima. Stoga se pobrinite da svakodnevno unosite hranu bogatu vitaminima i proteinima poput ribe, jaja, piletine, voća, povrća, orašastih plodova i slično.

Anemija

Gubitak pigmentacije na koži jedan je od znakova anemije. Do ovog dolazi zbog nedostatka crvenih krvnih zrnaca. Ovi efekti također mijenjaju nokte, čineći ih blijedim i lakše lomljivim. Ako blijedu kožu i nokte prati umor, najbolje bi bilo obaviti krvne pretrage kako biste provjerili imate li anemiju.

Bolesti jetre

Ako su vaši nokti sjajno bijeli s tamnom linijom na noktima, ovo bi mogao biti ozbiljan znak problema s jetrom. Tamno obrubljen nokat može biti i znak hepatitisa.

Problemi s plućima

Nokti mogu pocrniti ako ne dobivate dovoljno kisika ili imate druge ozbiljne probleme s plućima. Osim toga, plavi nokti mogu biti znak emfizema ili trovanja ugljičnim monoksidom.

Psorijaza

Već smo naglasili da žuti nokti mogu biti znak infekcije, ali ova pojava može biti i znak nečeg ozbiljnijeg poput psorijaze. Iako stručnjaci kažu da je ovo rijetka pojava, ipak vrijedi otići doktoru i provjeriti.

Upalni artritis

Nokti općenito nemaju uvijek glatku površinu. Ipak, ako je površina vaših noktiju prekrivena udubljenjima i ispupčenjima, ovo može biti znak upalnog artritisa. Ova bolest je također popraćena i promjenom boje noktiju.

Lupus

Ovu autoimunu bolest je nevjerovatno teško dijagnosticirati jer se simptomi razlikuju od osobe do osobe. Jedan od ranih znakova lupusa, međutim, može biti i natečena koža oko noktiju i crvenilo na predjelu kutikule.

Podijeli članak