Hronična nenaspavanost je jedan od čestih razloga depresije

Upozorenje stručnjaka

Depresivna stanja su ozbiljan problem kom se ne pridaje dovoljno pažnje, a iako samo rijetki povodom tog problema traže stručnu pomoć, evidentno je konstantno povećanje pacijenata.

Dok tom stanju pridonosi niz uzroka, interesantan je naučni zaključak da nenaspavanost u horničnom obliku ima vrlo čvrstu poveznicu sa nastankom depresije. Na to posebno skreće pažnju dr. Ulrich Voderholzer, koji je inače specijalista psihosomatike i psihoterapije.

Prema njegovim riječima, sama definicija nesanice obuhvata poteškoće utonuća u san, spavanja ili ponovnog utonuća u san nakon ranog buđenja i to ukoliko se ponavlja najmanje tri noći sedmično tomom perioda od minimalno mjesec dana. U hroničnom obliku, problem nesanice je prisutan mjesecima ili čak godinama.

"Ljudi koji pate od nesanice mogu se danju osjećati slabo, malodušno i bespomoćno pred svojim problemom koji ih čeka navečer, a često postanu povučeni i napeti", objašnjava dr. Voderholzer.

Neugodna poveznica depresivnih stanja i nesanice jeste ta što ova stanja jedno drugo povećavaju, pa tako nesanica pogoršava depresiju, a čak nekada i kratkoročna nesanica može pridonijetu nastanku depresije ako već njom nije i uzrokovana.

Ključna preporuka jeste da se navike sna urede na način da se minimalno jednu ili dvije sedmice ide konstantno u isto vrijeme na spavanje i da je ustajanje također u isto vrijeme, kako bi se razvila navika. Na taj način većina osoba nekako riješi problem nesanice, dok se teškim slučajevima pomaže kroz psihoterapiju i lijekovima.

Podijeli članak