Nokti su najbolji pokazatelj kakva je vaša ishrana

10 stvari koje nokti otkrivaju o vašoj ishrani

Nokti su višenamjenski alati izgrađeni uglavnom od proteina zvanog keratin, iste stvari koje se nalaze u našim ćelijama kose i kože.

U nastavku saznajte kakva je reakcija noktiju na ishranu i na hranjive tvari koje unosite u organizam.

Dobra ishrana

Iako svačiji nokti nisu isti i stanje može varirati, postoji provjerena tehnika za zdrave i lijepe nokte. To je dobra ishrana. Dijeta bogata zdravim mastima, hranjivim sastojcima i ishrana sa puno vode rezultira noktima koji su obično čvrsti i imaju prirodno sjajnu ploču nokta s bijelim slobodnim ivicama i nokti su glatki (čak i zanoktice).

Ne jedete dovoljno voća i povrća

Jesu li vaši nokti udubljeni, slabi, ispucali ili jednostavno ne rastu? Krivac bi mogao biti dijeta kojoj nedostaje voće i povrće. Voće i povrće je prepuno hranjivih tvari koje su savršene za vaše nokte. Makro i mikrohranjive tvari poput fosfora, hlorida i kalcijuma su potrebne za održavanje oblika nokta, boje, sjaja, rasta i snage.

Teška dijeta

Ekstremna dijeta ili ona koja ozbiljno ograničava količinu hrane koju jedete može imati negativan uticaj na zdravlje vaših noktiju. Svaka dijeta koja dovodi do hronične gladi ili pothranjenosti tjera tijelo da sakuplja masti i hranjive sastojke kako bi zaštitio najvažnije dijelove, uključujući srce i mozak. Nokti, kosa, pa čak i koža često će dobiti najmanje količine hranjivih sastojaka u tim situacijama. Zbog toga kosa, koža i nokti postaju suhi, krhki i slabi.

Dehidracija

Pogledajte svoje nokte. Pomoću nježnog pritiska pritisnite nokatnu ploču (bazu nokta) i zatim ispitajte šta se događa nakon što zaustavite. Normalni, zdravi nokti postat će bijeli kada se pritisnu, a potom će se „nadopuniti“ kada kapilarima ispod nokta povrate prirodni protok krvi. Nokti kojima je potrebno duže od pola sekunde za ponovno punjenje mogu ukazivati na dehidraciju. Jednostavan lijek? Pijte više vode.

Nedostatak cinka

Leukonihija, odnosno bijele mrlje na noktima, obično su uzrokovane traumom nokta i prirodno će izrasti. Ali mrlje mogu biti uzrokovane i načinom ishrane s malo hrane bogate cinkom. Isto tako, Beauove linije (urezane, vodoravne linije na noktu) mogu biti uzrokovane ozljedama, kao i bolestima poput nekontrolisanog dijabetesa. Također, može biti znak da vašem organizmu nedostaje cinka.

Nedostatak željeza

Koilonychia, što znači "šuplji nokat", je stanje koje je obično uzrokovano ozbiljnim nedostatkom željeza u krvi. Ako vaša prehrana redovito uključuje hranu bogatu željezom poput čokolade, špinata, leće i tofua, ali nokti se i dalje zakrivaju prema gore, dalje od vrha prsta, potražite svog liječnika. Koilonychia može biti uzrokovana i hipohromnom anemijom, koja može uključivati umor i slabost i zahtijeva medicinski tretman.

Pretjerana količina alkohola

Jeste li znali da vam nokti mogu otkriti da li pijete previše alkohola ili ne? Sam izgled vaših noktiju može otkriti sklonost piću. Blijedi, bijeli nokti mogu ukazivati na alkoholizam s određenom dijagnozom koja se naziva Terry's Nails (gdje je nokat bijel i ima izgled prizemljenog stakla). Često se poklapa sa cirozom, dijabetesom, zatajenjem srca ili zatajenjem jetre.

Nedostatak omega-3 masnih kiselina

Dok ribu s visokom količinom žive treba izbjegavati, zdrave omega-3 masne kiseline koje se često nalaze u ribama poput lososa i sardine, potrebno je redovno konzumirati. Nokti kojima nedostaje omega-3 masne kiseline obično su lomljivi i slabi, lako se ljušte ili lome. Vegetarijanci ne moraju brinuti, jer i druga hrana poput oraha i chia sjemenki je bogata omega-3 masnim kiselinama.

Višak glukoze u krvi

Previše glukoze u krvotoku uzrokovano je radom jetre koja pokušava uravnotežiti razinu inzulina u tijelu. Prekomjerna glukoza, koja dolazi iz prehrane sa visokim sadržajem šećera i jednostavnih ugljikohidrata, može uzrokovati da nokti požute i mogu biti znak nedijagnosticiranog dijabetesa, što zahtijeva medicinsku i dijetalnu intervenciju.

Pretjerana količina prerađenih ugljikohidrata

Druga kategorija hrane koja uzrokuje brzi porast šećera u krvi (što zauzvrat može utjecati na rast noktiju) jeste ona koja je na visokom nivou glikemijskog indeksa. Od bijelog hljeba do tortilja od brašna i pizze, ti visoko rafinirani, brzo probavljeni ugljikohidrati stvaraju porast razine glukoze u krvi koji vremenom može noktima dati nezdravu žućkastu boju i usporiti njihov prirodni rast.

Podijeli članak