Razvijte snažna prsa uz različite vrste sklekova

Bez odlaska u teretanu

Postoje različite vrste sklekova koje vam mogu pomoći da radite na različitim dijelovima vašeg tijela. Ako ste već navikli na standardne sklekove i želite malo promijeniti rutinu, pokušajte s nekim od sljedećih vrsta ove izrazito korisne vježbe.

Ove vježbe je lako uklopiti u fitness rutinu, a neće proći dugo vremena dok ne primijetite značajnu razliku. Body.ba vam donosi 5 različitih vrsta sklekova koje vam mogu pomoći da razvijete snažna prsa:

Tradicionalni sklekovi

Prije svega, važno je shvatiti kako se rade tradicionalni sklekovi. Počnite s rukama ispod ramena na podu. Pobrinite se da vaša leđa budu ravna, te možete stajati na vrhovima prstiju nogu ili na koljenima. Polako se spustite prema dolje. Česta greška koju ljudi prave je da njihov donji dio tijela dodiruje tlo. Stoga se pobrinite da vaši laktovi budu blizu tijela, a ne sa strane. Ovako ćete pravilno uraditi vježbu.

Tradicionalni sklekovi rade na vašem cijelom tijelu istovremeno - od ruku, trbuha i donjeg dijela tijela, te pomažu u izgradnji ravnoteže i stabilnosti.

Sklekovi šireg raspona

Ova vrsta skleka je slična tradicionalnom pristupu, s tim da su vaše ruke razdvojenije. Ovo bi značilo da će se vaši laktovi saviti dok se budete spuštali na zemlju. Što više raširite ruke, to ćete više raditi na vašim prsima. Dakle, ova vrsta sklekova će stavljati veći pritisak na vaša prsa od standardnih sklekova.

Dijamantni sklekovi

Dijamantni sklekovi su još jedna verzija koju možete isprobati. Dok je vaše tijelo u istom položaju kao i pri izvođenju standardnih sklekova, pobrinite se da su vaše ruke bliže jedna drugoj. Položite ruke tako da se vaši prsti dodiruju. Prostor između vaših ruku bi trebao stvoriti oblik trokuta.

Nekima je ova vrsta sklekova teža za izvoditi od drugih oblika. Najčešća greška koja se pravi prilikom izvođenja ove vježbe je guranje laktova u stranu dok se spuštate na zemlju. Kako biste pravilno izvodili ovu vježbu, pobrinite se da vaši laktovi ostanu u blizini tijela.

Sklekovi s pljeskom

Postoje različite vrste sklekova koji su dinamični, a jedan od takvih je i sklek s pljeskom. I u ovoj verziji vaša početna pozicija oponaša tradicionalnu verziju skleka. Odgurnite se od tla tako da imate dovoljno vremena da pljesnete rukama prije nego što ponovo dođete u početni položaj. Savijete laktove kako biste se pravilno vratili u početni položaj.

Superman sklek

Superman sklek je još jedna vrsta dinamične i eksplozivne vježbe. Kod sklekova s pljeskom dižete samo ruke, dok kod superman sklekova ovo prelazi na potpuno novi nivo. Umjesto da samo izdižete torzo, ova vježba zahtijeva da se cijelo vaše tijelo izdigne s poda.

Dok se dižete sa zemlje, ruke, trup i stopala trebaju biti u zraku. Ruke trebaju biti iznad glave. Ova eksplozivna vježba cilja na vaše mišiće i grudi, te će znatno brže doći do povećavanja vaše snage i izdržljivosti. Ipak, preporučuje se da ove sklekove radite tek kada ste zasigurno usavršili izvođenje tradicionalnih i drugih vrsta sklekova.

Podijeli članak