Sedam nevjerovatnih grickalica za povećanje energije tokom dana

Grickajte ove namirnice kako biste povećali produktivnost

Jedva držite glavu uspravljenom za radnim stolom? Umjesto da popijete još jednu šoljicu kafe ili energetskog napitka, odaberite neku od ovih zdravih grickalica.

Ove namirnice će vam pružiti dovoljno energije za čitav dan, te ih možete grickati kad god osjetite pad energije.

Jabuke i puter od kikirikija

Držite staklenku s puterom od kikirikija u kancelariji, a jabuku ubacite u u torbu ili džep prije nego što krenete na posao. Kada sredinom dana počnete osjećati umor, jednostavno izrežite jabuku na kriške i umočite ih u kikiriki puter. Proteini iz putera od kikirikija će vam dati dugotrajnu energiju, a vaše tijelo će prirodne šećere iz jabuke sagorijevati sporije nego da su u pitanju prerađeni šećeri koji se nalaze u grickalicama poput čipsa, čokolada i slanih krekera.

Napravite mix omiljenih zdravih grickalica

Mix grickalica može biti zdrava opcija. Sve ovisi o izboru namirnica koje će vaš mix uključivati. Možete odabrati nezdrave čokoladne čipseve i gumene bombone, ali ove namirnice vam neće dati željenu energiju. Međutim, zdrave mješavine trebale bi uključivati grožđice, orašaste plodove i ostalo suho voće. Ove namirnice pružaju vam idealnu kombinaciju nezasićenih masti, vlakana i proteina. Vlakna će vas duže držati sitima, proteini će usporiti metabolizam ugljikohidrata, a masti će vam dati dugotrajnu energiju.

Pokušajte napraviti kod kuće svoj vlastiti miks od voća i oraha, te ga ponesite sa sobom na posao. Budite kreativni i pomiješajte omiljene zdrave grickalice.

Jogurt i zobene žitarice

Jogurt sa zobenim žitaricama posutim po vrhu vam daje nevjerovatnu karbo-proteinsku kombinaciju kako bi se vaša energija vratila u normalu. Obavezno odaberite žitarice od cijelog zrna koje su bogate vlaknima i sadrže manje od sedam grama šećera po obroku. Što se tiče jogurta, odaberite opcije s malo masti. Sjajna opcija je i kupovina običnog jogurta i aromatiziranje ga prirodnim zaslađivačem, poput meda.

Obične kokice

Uklonite puter, so i ulje i kokice će postati grickalica bogata zdravim ugljikohidratima. Ova grickalica održava stabilnost šećera u krvi i može biti bolja od ostalih hrstkavih opcija poput čipsa i krekera. Odaberite verziju bez putera i začinite je začinima.

Povrće i humus

Ova kombinacija masti i vlakana održavat će vas energičnim tokom čitavog dana. Humus je zdrav, ali je također pun kalorija, zato ga konzumirajte umjereno. Odaberite povrće sa visokim sadržajem vode - poput krastavaca, rotkvica, paradajza i paprike - da biste ostali hidrirani.

Tvrdo kuhana jaja

Jaje su čarobna kombinacija proteina, masti i aminokiselina. Na poslu vjerovatno ne možete ispržiti ili razbiti jaja, zato pokušajte skuhati nekoliko jaja kod kuće i spakovati ih u svoju vreću za ručak.

Tamna čokolada

Tamna čokolada je bogata teobrominom - hemijskim spojem sličnom kofeinu. Umjesto još jedne kafe ili drugog napitka bogatog kofeinom, odaberite zdraviju i slađu opciju - čokoladu. Pobrinite se da to bude opcija sa 70% ili više kakaa.

Podijeli članak