7 koraka do prestanka pušenja

Recite DA nepušenju

Pušenje uzrokuje smanjenu radnu sposobnost, ekonomski teret zajednici, ali prije svega razne zdravstvene tegobe kod ljudi. Odlučite baciti cigarete, ne sutra, ne idući tjedan, nego već danas!

Kad god je riječ o pušenju, treba imati na umu da je u pitanju javnozdravstveni problem. Naime, pušenje se navodi kao češći uzrok smrti od prometnih nesreća, alkohola, ubistava i AIDS-a zajedno. Svakako je najrazornija bolest koja može uzrokovati pušačima rak pluća gdje statistike bilježe da su čak 95% umrlih bili pušači.

7 koraka do bacanja cigareta:

Odaberite najveću prednost nepušenja

Nekome to mogu biti financijski, nekome društveni, emocionalni ili, pak, fizički razlozi.

Pripremite se fizički na prestanak pušenja

Nakon toliko vremena trovanja, vaše će tijelo doživjeti šok. Stoga bi bilo poželjno oskrbiti se sa dovoljno vode i volje za što češćim boravkom u prirodi.

Pripremite se psihički na prestanak pušenja

Budite spremni na visokorizične situacije u društvu u kojima ćete poželjeti zapaliti cigaretu. Budite dosljedni, a uvijek možete pronaći i prijatelja nepušača koji će vam biti podrška u odabiru zdravoga načina života.

Nagradite se

Nagrađivanjem samih sebe može djelovati itekako motivirajuće. Nagraditi se možete svakih mjesec dana bez duhanskog dima, i to hranom, odjećom, obućom - onim što vam zapravo donosi najviše sreće.

Oponašajte nepušače

Pušači obično govore kako, nakon prestanka pušenja, ne znaju šta s rukama. Jednostavno, promatrajte nepušače i nastojte kopirati njihovo ponašanja - od položaja ruku, ponašanja u stresnim situacijama i sl.

Nađite vrijeme za opuštanje

Neka opuštanje od 10-ak minuta dnevno bude dio vaše svakodnevice. Vježbajte disanje, izbjegavajte stresne situacije i jednostavno praktikujte aktivnosti koje vas vesele.

Ako ste posrnuli, počnite ispočetka

Svakom se može dogoditi pad jer put do nepušenja nije bezbolan i potpuno lagan. Međutim, ako vam se dogodilo da ste zapalili cigaretu, nemojte se odlučiti na cijelu kutiju. Zaustavite se na toj jednoj i nakon nje jednostavno počnite cijeli proces ispočetka.

Podijeli članak