Šta najzdraviji ljudi jedu za doručak?

Prava hrana u pravo vrijeme

Prvi obrok u danu je po mišljenju mnogih stručnjaka i najvažniji, bez obzira da li je njegovo vrijeme rano ujutro ili satima kasnije. S njim se prekida višesatni post koji je trajao tokom noći, te se obezbjeđuju nutrijenti potrebni za nastavak dnevnih aktivnosti.

Interesujući se kakve su to prehrambene navike vrlo zdravih ljudi, a posebno kakve su njihove navike u pogledu doručka, istraživači iz Finske su napravili istraživanje koje je nakon četiri mjeseca dovelo do određenih zaključaka i dalo jasne smjernice kako bi trebao izgledati doručak osoba koje teže dobroj liniji i odličnom zdravlju.

Namirnice s kojima dan započinje 147 vrlo zdravih osoba koje su u jako dobroj liniji, svedene su na njih tri.

Voće

Više od pola ispitanika koji se mogu smatrati vrlo zdravima zbog svojih dobrih životnih navika, za doručak jedu voće. Čak 51 posto ispitanika kao vrlo važan elemenat svog doručka navelo je neku od voćki.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Mlijeko i mliječni proizvodi su sastavni dio doručka kod 41 posto ispitanika. Tu su uvršteni kako mlijeko, tako i različite vrste mliječnih namaza i sireva, a koji su se pokazali kao očigledno dobar izbor za prvi obrok u danu. Također, u istu grupu je uvršteno i 33 posto ispitanika koji su za doručak jeli pahuljice s mlijekom.

Hljeb i peciva

Dok se hljeb i peciva smatraju izazivačem pretilosti "broj 1", ovo istraživanje je pokazalo da 32 posto izrazito zdravih osoba koje su u dobroj liniji bira upravu tu vrstu ugljikohidrata za svoj prvi obrok u danu. S tim bi se moglo jasno potvrditi da čak ni prosti ugljikohidrati nisu loši ako se tempiraju u idealno vrijeme. Upravo je doručak pravi obrok u kom je potreban priliv energije koji će tokom dana biti potrošen kroz različite aktivnosti. Stoga, ključ je u umjerenosti u jelu i shvatanju koja vrsta namirnica je prikladna u kojem trenutku.

Podijeli članak