Povrće koje je bogato vitaminom C

Vitamin C u ishrani

Vitamin C je rastvorljiv u vodi, te je neophodan za normalan rast i razvoj. Iako tijelo ima rezervu ovog vitamina, potrebno ga je redovno unositi kroz ishranu kako bi se spriječio nedostatak.

Vitamin C potreban je za rast i popravak tkiva u svim dijelovima vašeg tijela. On je zaslužan za zacjeljivanje rana i formiranje tkiva oko ožiljaka. Osim toga, vitamin C je odličan i za promovisanje zdravlja kostiju, zuba i hrskavice, te pomaže vašem tijelu u apsorpciji željeza. Namirnice bogate ovim vitaminom također sadrže i mnogo antioksidanata, koji blokiraju štetu koja nastaje zbog slobodnih radikala. Body.ba vam u nastavku donosi povrće koje obiluje ovim korisnim vitaminom:

Crvena paprika

Šoljica sjeckane crvene paprike sadrži gotovo tri puta više vitamina C od narandže - 190 mg. Crvena paprika je također odličan izvor vitamina A, koji promoviše zdravlje očiju. Vitamin C je važan za proizvodnju kolagena - glavnog strukturnog proteina u tijelu koji je potreban za održavanje cjelovitosti krvnih žila, kože, kostiju i organa.

Kelj

Pored preporučenog dnevnog unosa vitamina A i sedam puta više od preporučene količine vitamina K, konzumiranje kelja osigurava i značajne količine vitamina C. Kelj također sadrži i znatnu količinu minerala i masnih kiselina. Ova namirnica je bogata i luteinom i zeaksantinom - vrlo moćnim antioksidansima koji su poznati kao čuvari očiju jer sprječavaju razne bolesti oka i gubitak vida. Osim toga, vitamin C koji se nalazi u kelju je važan za očuvanje zdravlja imunološkog sistema.

Brokule

Vlakna koja se nalaze u brokulama mogu pomoći u smanjenju holesterola, promovisanju zdravlja crijeva, regulisanju šećera u krvi i mogu promovisati gubitak težine. Brokule su bogate raznim vitaminima i mineralima, od kojih se posebno ističe vitamin C. Brojna istraživanja pokazuju i to da brokule mogu smanjiti rizik od određenih vrsta raka.

Karfiol

Bez obzira na to da li ga pečete ili kuhajte na pari, konzumiranje karfiola daje vam potrebnu dozu vitamina C i vlakana. Osim toga, karfiol promoviše zdrav gubitak težine, te vam daje neophodnu energiju. Bogat je vitaminom B, magnezijumom, kalijumom i niacinom, što je odlično za zdravlje krvi i kostiju.

Paradajz

Pored izvanrednog okusa, paradajz je i jako zdrava namirnica. Ovo povrće ima nisku kalorijsku vrijednost, te je pun antioksidanata i vitamina. Osim vitamina C, paradajz je odličan izvor vitamina A, K, B9 i kalija. Ima nizak nivo natrija, zasićenih masnoća, holesterola i kalorija. U paradajzu se također nalaze i vitamin B1, B3, B6, magnezij, fosfor i bakar - a svi su neophodni za dobro zdravlje.

Peršun

Još jedna namirnica koja je bogata vitaminom C je peršun. Osim toga, ovaj začin je bogat proteinima, zdravim mastima, vitaminima A i K, te kalijem. Peršun ima snažno antioksidacijsko djelovanje, stoga ga vrijedi uključiti u ishranu.

Podijeli članak