Zdravi ugljikohidrati koji su odlični za gubljenje kilograma

Ovi ugljikohidrati su poželjni u ishrani

Ugljikohidrati su nam potrebni za energiju, a njihovo potpuno izbjegavanje će nas samo dovesti do prekomjernog konzumiranja slatkiša – a to nam neće pomoći u gubljenju kilograma. Mnogi nutricionisti preporučuju konzumiranje gustih ugljikohidrata koji imaju najmanje 2 do 3 grama vlakana na 100 kalorija.

Pogledajte kojih pet ukusnih namirnica sadrži zdrave ugljikohidrate i imat ćete zategnut trbuh vrlo brzo, bez gladovanja.

Ječam

Švedski istraživači preporučuju ječam kao namirnicu koja suzbija glad tako što povećava razinu šećera u krvi vrlo sporo, u odnosu na neki slatkiš zbog kojeg nam razina šećera naglo poraste, a zatim isto tako opadne i ostavi nas bez energije.

Grašak

Pola šolje graška osigurava 12 % preporučene dnevne doze cinka. Ovaj mineral pomaže kod suzbijanja gladi tako što podiže razinu leptina – hormona koji signalizira mozgu da ste siti.

Tjestenina od cjelovitog zrna

Britanska studija pokazala je da je konzumiranje cjelovitog zrna, oko tri porcije dnevno, povezano s nižim BMI indeksom i manjim visceralnim masnoćama. Jedino što je bitno je to da porcije tjestenine držite na 100 do 200 kalorija (1/2 do jedne pune šolje kuhane tjestenine).

Kokice

Kada vam se jede neka grickalica, umjesto čipsa, pojedite kokice. Prema jednoj studiji, kokice osiguravaju duži osjećaj sitosti u odnosu na ostale pržene grickalice, kao što je čips.

Zobena kaša

Pola vlakana u zobenoj kaši su topivi – razgrađuju se u tvar sličnu gelu koja vas čini sitim. Dodavanjem ovih vlakana u svakodnevnu prehranu može vam pomoći u reduciranju visceralnih masnoća.

Podijeli članak