Savršeno zdravi doručak po mjeri kraljevske porodice

Jednostavan i zdrav način da počnete dan

Svi znaju za poznatu uzrečicu "Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, večeraj kao prosjak". Iako ćemo posljednja dva zanemariti, prvog smo se odlučili držati jer dan se najbolje poznaje po jutru.

Iako se za kraljicu raspored obroka radi unaprijed, njen doručak ne može biti jednostavniji. Ona svoj dan započinje sa šoljom čaja, nekoliko keksa te zdjelicom kukuruznih pahuljica, dok njen muž princ Philip uživa u tostu s marmeladom i čaši jogurta.
Ali mnoge vjerovatno najviše zanima kako doručkuju vojvotkinje i vojvode. Iako mnogi misle da doručak Kate Middleton i princa Williama izgleda poput prave gozbe gdje ih dvore batleri, istina je takva da će se Kate najčešće moći vidjeti upravo za kuhinjskim pultom kako sama pravi smoothie od kelja, špinata i borovnica.
Doručak princa Williama, koji za razliku od Kate svoj dan ne započinje bez klasičnog engleskog doručka bogatog proteinima i vlaknima. Takav doručak sastoji se od jaja, kobasica, slanine, paradajza, gljiva i tosta, a vrlo ga je lako napraviti. Engleski doručak mnogi ne mogu zamisliti bez zapečenog graha, a on se vrlo često može pronaći i na tanjiru britanskog princa.



Njegov brat, princ Harry nema puno drugačiji meni kada je u pitanju doručak. Njegov je, doduše, nešto skromniji te je više u obliku sendviča, a sastoji se od kobasice i slanine. Njegova supruga, vojvotkinja Meghan Markle, koja iako voli hranu, zapravo strogo prati zdravi način života. Njen najdraži doručak je popularna acai bowl ili acai zdjela, a nisu joj strani ni zdravi smoothieji ili pak tost s avokadom.
Čini se da pravljenje kraljevskog doručka zapravo i nije toliko teško uzmemo li u obzir to da su i kraljevi i kraljice samo ljudi koji, poput nas, određenu hranu vole ili ne vole. Kako biste i vi jeli poput njih, pripremili smo za vas jedan recept pravog engleskog doručka uz koji ćete se osjećati kao da ste na britanskom dvoru.

Doručak princa Williama – tradicionalni engleski doručak

Sastojci:

  • 2 kobasice
  • 2-3 tanke kriške šunke
  • 2 gljive
  • 1-2 kriške paradajza
  • 1 kašika konzerviranog graha
  • 1 ili 2 jaja
  • 1 ili 2 kriške tosta
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Na zagrijanoj tavi na malo ulja popržite kobasice. Nakon što su gotove, na tom istom ulju popržite šunku te kasnije i gljive. Drugi dio ulja iskoristite kako bi ispekli jaja na oko, a tost prepecite u tosteru.

Podijeli članak