6 sportskih aktivnosti idealnih za zimu

Sportovi za sve uzraste

Zimsko vrijeme je idealno da sjedite kod kuće uz knjigu i da uživate u šoljici tople čokolade. Osim toga, zima je i savršen period za isprobavanje različitih zimskih aktivnosti. Činjenica je da trebate uživati u sportu tokom čitave godine, a zima vam ne treba biti prepreka u tome. 

Zimski sportovi ubrzavaju metabolizam, pomažu u stvaranju vitamina D i čiste vaše tijelo od toksina. Nemojte zanemarivati ni zagrijavanje prije nego što počnete s bilo kojim od ovih sportova, te prije svake fizičke aktivnosti odvojite minimalno 10 minuta da se dobro rastegnete. U nastavku pogledajte odlične sportove u kojima možete uživati tokom zime:

Hokej na ledu

Za hokej na ledu je potrebna određena sposobnost klizanja, a pridruživanje društvenom timu je odličan način da izgradite veće samopouzdanje i sposobnost na ledu. Usprkos hladnoći na klizalištu, ovaj sport visokog intenziteta će vam pomoći da se oznojite i da izgradite izdržljivost. Stoga je ovo idealan sport u kojem možete uživati tokom zime, a također možete upoznati i ljude sličnih interesa i svake godine se radovati ponovnom susretu s njima na klizalištu.

Skijanje

Osim hokeja na ledu, još jedan sport koji je sinonim za zimu je skijanje. Ova aktivnost je odlična za sve uzraste, te možete uživati u skijanju s prijateljima ili s vašom porodicom. Skijanje možete iskoristiti za uživanje u utrkama s vašim prijateljima, a ovaj sport je i odličan trening za vaše noge. Skijanje je također odlično za trošenje kalorija, te za jedan sat ove aktivnosti možete izgubiti čak 600 kalorija.

Klizanje

Klizanje na ledu je još jedan sjajan zimski sport. Ovo je zabavan način da radite na vašoj ravnoteži i okretnosti, a da se istovremeno zabavljate s vašom porodicom i prijateljima. Ipak, čak i ovaj odlični zimski sport ima određene rizike. Prije nego što krenete na klizanje, provjerite ispravnost vaših klizaljki, te sa sobom uvijek nosite zaštitnu opremu kao što su kaciga i zaštita za koljena i laktove. 

Plivanje

Plivanje je jedan od najzdravijih sportova koji radi na čitavom vašem tijelu. Ovom sportu se možete posvetiti kad god to poželite, bez obzira na to koje je doba godine. Osim toga, plivanje je odličan izbor za vas ako imate probleme sa zglobovima ili leđima, te vam može pomoći da oblikujete vaše tijelo. Ovo je i odlična aktivnost za vaše srce, stoga je nemojte zanemariti čak ni zimi.

Šetnja

Nemojte dopustiti da vam zimska hladnoća bude prepreka za svakodnevnu šetnju u prirodi. Dobro se utoplite i krenite u kratku 15-minutnu šetnju. Tokom zime, sagorijevat ćete više kalorija nego inače. Hodanje po snijegu jača mišiće, pojačava izdržljivost tijela i kapacitet pluća. Za sat vremena na ovaj način izgubit ćete oko 520 kalorija.

Snowboarding

Snowboarding je još jedna aktivnost idealna za zimu. Ovaj sport vam pomaže da vježbate ravnotežu, jačate trbušne mišiće i razgibavate koljena i kukove. Osim toga, snowboarding vam pomaže i da smanjite stomak, jer tokom praktikovanja ovog sporta morate okretati gornji dio tijela. Za sat vremena provedenih na dasci možete potrošiti oko 500 kalorija.

Podijeli članak