Koje maske za zaštitu od smoga zaista imaju efekta?

Kako zaštiti zdravlje

Enormno zagađenje zraka s kojim se već tradicionalno svake zime bore građani slabije ekološki osviještenih država, istinska je prijetnja po zdravlje i život.

Poražavajuće statistike na koje stručnjaci redovno podsjećaju, a koje jasno otkrivaju povećanje broja teških oboljenja kao što su karcinomi, te sve češći problemi sterilnosti parova, u uskoj vezi je sa opasnim česticama u zraku.

Uz to, trend povećanja pacijenata sa oboljenjima respiratornih organa, srca, te sa teškim oboljenjima uzrokovanim padom imuniteta, dovoljno snažan je alarm nakon kog bi se savjeti i preporuke stručnjaka trebale početi uzimati za ozbiljno.

Prva, najčešća i najjednostavnija preporuka građanima jeste da smanje kretanje na otvorenom i da iz kuća izlaze samo onda kada baš moraju, te da prostorije provjetravaju samo onda kada je zrak vani nešto čišći. Međutim, onda kada je izlazak i boravak na otvorenom neminovan, postoji samo jedno rješenje, a to je nabavka i korištenje maske za zaštitu od opasnih čestica u zraku.

Tu se posebno skreće pažnja stanovništvu jer najdostupnije i najjeftinije maske poput onih hirurških, uopšte nisu od pomoći. Tačnije, one su osmišljene ne da bi ljekare čuvale od virusa i bakterija, već da sami ljekari ne bi prenijeli zaraze i tako izazvali infekcije kod pacijenata koje operišu i liječe. Zbog toga je sasvim očekivano da nema dokaza o njihovoj djelotvornosti.

S druge strane, maske proizvedene od debljih specijalnih materijala i s posebnim malim filterima kroz koje se mnogostruko teže probijaju čestice smoga, definitivno bi mogle biti pomoći.

S tim u vezi stručnjaci savjetuju korištenje maski sa oznakama EN 149 (FFP2 ili FFP3), čija cijena jeste nešto veća, ali zato stvarno proizvode određeni efekat i štite zdravlje.
Inače EN 149 maske koje su namijenjene smanjenu izloženosti zagađujućim materijalima u zraku: česticama, gasovima i pari, klasificirane su u tri klase:

  • FFP1 može zadržati 80% čestica nošenih zrakom
  • FFP2 može zadržati 94% čestica nošenih zrakom
  • FFP3 može zadržati 99% čestica nošenih zrakom

Bitno je napomenuti da ove maske mogu biti djelotvorne samo ako se namjeste tako da dobro prijanjaju na lice i ako je metalni dio čvrsto pritisnut uz nos tako da se ne ostavlja ni minimum otvorenog prostora za ulazak nečistog zraka ispod maske. U to, također je važno znati da se i tu radi o maskama koje najčešće imaju epitet jednokratnih, te čija djelotvornost je garantovana maksimalno do osam sati korištenja.

Podijeli članak