Ujedinite um i tijelo uz jogu, praksu koja nas uči da pravilno dišemo

Kontrola daha za duži život

Disanje je nešto što radimo od rođenja do smrti. Kada malo bolje razmislite, disanje je prilično moćna stvar. Upravo zato se tehnika disanja toliko naglašava tokom obavljanja joge.

Ujedinite um i tijelo uz jogu, praksu koja nas uči da pravilno dišemo
Unsplash

Disanje ujedinjuje um i tijelo, te može utjecati na to kako se osjećamo. Pravilno disanje također pomaže fiziološkim procesima tijela.

Na tipičnom času joge, instruktor će vas uputiti da svjesno dišete. To su obično upute poput dubokog disanja, zadržavanja daha i povezivanja s dahom.

Stara izreka kaže da ćete doživjeti 75 ili 80 godina ako dišete 15 puta u minuti. Ako dišete 10 puta u minuti, doživjet ćete sto godina. Dakle, brzina kojom dišete diktirat će dužinu vašeg života. Ako dišete prebrzo, sami sebi skraćujete život. Upravo zato psi imaju kratak život.

Svjesno disanje

Joga instruktori nas stalno upozoravaju da dišemo svjesno dok radimo jogu. Ovo je zapravo suština joge jer nam pomaže da se povežemo s energijom unutar nas. Kroz disanje možemo upravljati različitim nivoima svijesti. Svjesno disanje ima pozitivan utjecaj na naše mentalno, emocionalno i fizičko stanje.

Uz ovakvu metodu disanja aktivirate drugi dio mozga. Tako stimulirate moždanu koru i razvijenija područja mozga. Aktiviranje moždane kore ima opuštajući učinak na emocije. Promjenom obrasca disanja možete razvijati različita stanja uma. Kada usporite dah definitivno ćete utjecati na vaše emocionalno stanje.

Tokom dana izmjenjuju se lijeva i desna nosnica u kojoj jedna dominira. Nosnica će dominirati u zavisnosti od vašeg mentalnog, emocionalnog i fizičkog stanja.

Duboko disanje

Duboko disanje nas uči da koristimo dijafragmu, naš primarni mišić za disanje. Ovo je jedna od najboljih vježbi za početnike. Ako naučite pravilno disanje dok se upuštate u jogu, izgradit ćete zdrav temelj za ovu fizičku praksu.

Kako disati tokom joge?

  • Sjedite u udoban položaj
  • Prekrižite noge i stavite ruke na bedra
  • Fokusirajte se na to kako se grudni koš širi
  • Osjetite kako dah istovremeno ispunjava trbuh
  • Lagano izdahnite
  • Ponovite barem 10 puta

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak