Gdje spremiti namirnice da bi duže trajale?

Pravilno čuvajte hranu

Namirnice neće potrajati dugo ako se o njima ne brinete na ispravan način.

Gdje spremiti namirnice da bi duže trajale?

Šta još trebamo znati o pohranjivanju hrane? U nastavku Body.ba vam donosi korisne savjete.

Majoneza

Majoneza

Ona će trajati duže ako je stavite u vrata frižidera. Na taj način se ulje iz majoneze neće odvojiti i ostati na vrhu tegle.  

Crveni začini

Crveni začini

Ako ih spremite u frižider, ostat će svježi nešto više vremena, a i boja će ostati postojana. Svakako moraju biti u tami.

Sir

Siru morate dozvoliti da "diše" kako se ne bi osušio pa ga omotajte u prozračne materijale kada ga stavljate u frižider.

Hljeb

On se mora čuvati na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru kako mnogi misle.

Jabuke

Njima je potrebna nešto niža temperatura i vlaga kako bi dugo ostale svježe. Idealno bi bilo da ih stavite u frižider pokrivene papirnim ubrusom.

Citrusi

Sve citrusno voće mora biti u frižideru! Ako ga želite pretvoriti u sok, ostavite ih na sobnoj temperaturi neko vrijeme...

Banane

Banane se brzo kvare i nema puno načina na koje se to može spriječiti. Jedan je taj da ih odvojite i svaku zamotate u posebnu plastičnu vrećicu.

Gljive

Uvijek ih izvadite iz plastike i pohranite u papirnu vrećicu prije odlaganja u frižider. Papir će upiti višak vlage i tako će trajati duže.

Mlijeko

Ono svakako mora biti pohranjeno u najhladnijem dijelu frižidera, uvijek izbjegavajte prostor u vratima jer tamo temperatura nije postojana.

Podijeli članak