Namirnice neće potrajati dugo ako se o njima ne brinete na ispravan način.
Gdje spremiti namirnice da bi duže trajale?
Pravilno čuvajte hranu
Šta još trebamo znati o pohranjivanju hrane? U nastavku Body.ba vam donosi korisne savjete.
Majoneza
Ona će trajati duže ako je stavite u vrata frižidera. Na taj način se ulje iz majoneze neće odvojiti i ostati na vrhu tegle.
Crveni začini
Ako ih spremite u frižider, ostat će svježi nešto više vremena, a i boja će ostati postojana. Svakako moraju biti u tami.
Sir
Siru morate dozvoliti da "diše" kako se ne bi osušio pa ga omotajte u prozračne materijale kada ga stavljate u frižider.
Hljeb
On se mora čuvati na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru kako mnogi misle.
Jabuke
Njima je potrebna nešto niža temperatura i vlaga kako bi dugo ostale svježe. Idealno bi bilo da ih stavite u frižider pokrivene papirnim ubrusom.
Citrusi
Sve citrusno voće mora biti u frižideru! Ako ga želite pretvoriti u sok, ostavite ih na sobnoj temperaturi neko vrijeme...
Banane
Banane se brzo kvare i nema puno načina na koje se to može spriječiti. Jedan je taj da ih odvojite i svaku zamotate u posebnu plastičnu vrećicu.
Gljive
Uvijek ih izvadite iz plastike i pohranite u papirnu vrećicu prije odlaganja u frižider. Papir će upiti višak vlage i tako će trajati duže.
Mlijeko
Ono svakako mora biti pohranjeno u najhladnijem dijelu frižidera, uvijek izbjegavajte prostor u vratima jer tamo temperatura nije postojana.