Šećer je vjerovatno najgori sastojak moderne ishrane. Povezuje se s mnogim ozbiljnim bolestima uključujući gojaznost, srčane bolesti, dijabetes i rak. Štaviše, većina ljudi konzumira šećer u svakodnevnim namirnicama, a da toga nisu ni svjesni.
Zdravi prirodni zaslađivači koje možete koristiti umjesto šećera
Zdravije alternativeSrećom , postoji mnogo načina na koje možete zasladiti hranu bez dodavanja šećera.
Stevia
Stevia je prirodni zaslađivač koji sadrži nula kalorija i nema poznate veze s debljanjem. U stvari, neka istraživanja su pokazala da stevija nije povezana s bilo kakvim štetnim učincima na zdravlje. Stevija ne samo da se smatra sigurnom, već je povezana i s nekim zdravstvenim prednostima. Steviozid, koji je jedan od slatkih jedinjenja u steviji, može sniziti visoki krvni pritisak i razinu šećera u krvi. Ovo može pomoći u borbi s dijabetesom. Ako nešto želite zasladiti, stevija je vjerovatno najzdraviji izbor.
Kokosov šećer
Kokosov šećer izvlači se iz soka kokosove palme. Sadrži nekoliko hranjivih sastojaka, uključujući željezo, cink, kalcijum i kalijum kao i antioksidanse. Ipak, kokosov šećer i dalje je visoko kaloričan, sadrži isti broj kalorija po obroku kao i obični šećer. Također je vrlo bogat fruktozom, što je glavni razlog zašto je šećer tako nezdrav. Dakle, kokosov šećer je znatno bolji od običnog šećera, ali ipak biste ga trebali koristiti umjereno.
Med
Med sadrži brojne vitamine i minerale, kao i obilje korisnih antioksidanata. Konzumiranjem meda povećavate nivo antioksidanata u krvi, koji su povezani s manjim rizikom od bolesti. Med je također odličan izvor vitamina B6, te niacina i riboflavina. Najbolji izbor je med bogate, tamnije teksture. Stoga zasladite čaj, zdrave napitke ili žitarice za doručak upravo ovim sjajnim zaslađivačem!
Javorov sirup
Javorov sirup je gusta, slatka tekućina koja se pravi kuhanjem soka javorovih stabala. Sadrži zdravu količinu minerala, uključujući kalcijum, kalijum, gvožđe, cink i mangan. Nekoliko istraživanja pokazalo je da javorov sirup može imati čak i koristi protiv raka, ali potrebno je više istraživanja da se to potvrdi.
Melasa
Melasa je slatka, smeđa tečnost guste konzistencije. Sadrži obilje vitamina i minerala, kao i mnogo antioksidanata. Visok udio kalcijuma i kalijuma u melasi također može biti koristan za zdravlje kostiju i srca. Ipak, sadržaj šećera je još uvijek visok, stoga melasu treba konzumirati umjereno.
Hurme
Ukusno voće bogato kalijem, željezom, manganom, magnezijem, vitaminom B6 i bakrom, hurme su idealan zaslađivač. Ovo voće se lako probavlja, te može biti korisno u razgradnji proteina, ugljikohidrata i masti. Hurme možete samljeti u smjesu, te ih koristiti kao zaslađivač sladoleda, kolača i slično.