Negativna strana kofeina: Pet pokazatelja da pretjerujete sa kafom

Kafa i pretjerivanje

Kafa kao jedan od najomiljenijih napitaka na svijetu, ljudskom tijelu pruža brojne pozitivne efekte. Međutim, prelaskom granice i prevelikim unosom kafe dolazi do otkrivanja drugih, nimalo ugodnih efekata kofeina.

Povećanje budnosti, fokusa i oštrine uma, kao i dokazani pozitivni efekti na kardiovaskularni sistem, važe samo ukoliko se kofein unosi u pravo vrijeme i u pravoj količini. Svako pretjerivanje sa kafom i drugim napicima koja obiluju kofeinom, vodi do minimalno pet negativnih efekata koje ćemo navesti u nastavku.

Anksioznost

Anksioznost je pojava koja vrlo često biva uzrokovana prekomjernim dozama kofeina u krvi. Ova čuvena supstanca inače pokreće adrenalin koji ima uticaj na ponašanje, a kada to preraste u nervozu i anksioznost, znak je da sa kafom treba smanjiti ili u najmanju ruku ne piti je na prazan stomak.

Problemi sa stomakom

Bolovi u želucu, refluks kiseline, česta potreba za odlaskom u toalet i dijareja, neki su od uobičajnih pokazatelja pretjerivanja s kofeinom. Laksativni efekat ovog čuvenog napitka je poznat, ali kako svaki ljudski organizam nije isti, nekima probleme pravi manja, dok drugi dosta dobro podnose i veće količine kafe. Važno je pronaći svoju idealnu mjeru i ne pretjerivati, izbjegavajući tako neželjene efekte.

Hronični umor

Stalno prisutni osjećaj umora vrlo moguće može biti uzrokovan prevelkim unosom kafe. To je faktički kontra-efekat kofeina koji je i cijenjen prvenstveno zbog podizanja niskog krvnog pritiska i uticaja na povećanje energetskih nivoa. Radi se o tome što kofein supstancom adenozinom prvo poboljšava psihičke sposobnosti, a zatim ih počinje sabotirati. Zbog toga je važno imati mjeri s unosom kofeina i izbjegavati kafu u popodnevnim i večernjim satima.

Nesanica

Pojava nesanice se u prvom redu rješava tako što se eliminišu supstance koje utiču na povećanje budnosti, tako da je kofein uvijek 'prvi okrivljeni'. Većina osoba koje imaju problem sa utonućem u san, kafu piju više puta na dan, a što je posebno problematično, popodne i navečer.

Povećan puls

Povećan puls odnosno broj otkucaja srca u minuti, relativno je česta pojava koja naročito pogađa mlade osobe i osobe sa visokim krvnim pritiskom. To je ujedno i alarm kog bi trebalo poslušati i kao prvi korak drastično smanjiti unos kofeina u organizam.

Podijeli članak