Namirnice koje izazivaju zatvor

Stvaraju probavne probleme

Zatvor je čest problem kod većine ljudi, a ako se pojavljuje više od tri puta sedmično, može znatno utjecati na vašu svakodnevicu. Obično je popraćen simptomima poput nadutosti i plinova, te ne predstavlja nimalo ugodno iskustvo.

Neke namirnice mogu pomoći u ublažavanju ili smanjenju rizika od konstipacije, dok druge mogu pogoršati simptome. U nastavku pogledajte koje namirnice uzrokuju zatvor, te zašto ih trebate izbjegavati:

Alkohol

Alkohol se često navodi kao uzrok konstipacije. To je zato što ako pijete alkohol u velikim količinama, on može povećati količinu izgubljene tekućine u urinu, uzrokujući dehidraciju. Loša hidratacija, bilo da je to zbog nekonzumiranja dovoljno vode ili gubitka previše vode putem urina, često je povezana s povećanim rizikom od zatvora.

Nažalost, nije moguće pronaći istraživanja o izravnoj vezi između konzumiranja alkohola i opstipacije. Štaviše, neki ljudi prijavljuju da ima dijareju, umjesto zatvora, nakon noćnog opijanja. Dakle, moguće je da efekti variraju od osobe do osobe. Oni koji žele suzbiti potencijalna dehidracijske i zatvorske učinke alkohola, trebali bi pokušati nadomjestiti svako posluživanje alkohola čašom vode ili drugim bezalkoholnim napitkom.

Hrana koja sadrži gluten

Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma, raži... Neki ljudi mogu osjetiti zatvor ako jedu hranu koja sadrži gluten. Ovo stanje je poznato kao netolerancija na gluten ili celijakija. Kada osoba koja ima celijakiju konzumira gluten, njihov imunološki sistem napada crijeva, te ih tako oštećuje. Iz tog razloga, pojedinci s ovom bolešću moraju da slijede dijetu bez glutena. Ako sumnjate da gluten uzrokuje zatvor, obavezno razgovarajte sa zdravstvenim stručnjakom biste znali da li trebate ukloniti gluten iz ishrane.

Prerađene žitarice

Prerađene žitarice i njihovi proizvodi, poput bijelog hljeba, bijele riže i bijele tjestenine, sadrže manje vlakana, te mogu uzrokovati zatvor. Mnoga istraživanja povezuju veći unos vlakana s nižim rizikom od opstipacije. U stvari, nedavno istraživanje izvijestilo je o 1,8% manjoj vjerovatnosti za opstipaciju za svaki dodatni gram vlakana koji se konzumira dnevno. Stoga osobe koje imaju zatvor mogu imati koristi od postepenog smanjenja unosa prerađenih žitarica i zamjene istih s cjelovitim žitaricama.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Čini se da su mliječni proizvodi još jedan od najčešćih uzroka opstipacije, barem kod nekih ljudi. Dojenčad i mala djeca su u najvećoj opasnosti, vjerojatno zbog osjetljivosti na proteine koji se nalaze u kravljem mlijeku. Pregled istraživanja sprovedenih u periodu od 26 godina utvrdio je da su neka djeca sa hroničnom opstipacijom imala poboljšanja kada su prestali konzumirati kravlje mlijeko.

Vrijedno je napomenuti i da oni koji ne podnose laktozu mogu imati dijareju, umjesto zatvora, nakon konzumacije mliječnih proizvoda.

Crveno meso

Crveno meso može pogoršati zatvor zbog nekoliko razloga. Prvo, sadrži malo vlakana, koja dodaju masu stolici i pomažu joj da se kreće dalje. Drugo, crveno meso također može posredno smanjiti čovjekov ukupni dnevni unos vlakana. Ovo se posebno odnosi na osobe koje konzumiraju velike količine mesa, smanjujući tako količinu unesenog povrća, mahunarki i integralnih žitarica. I na kraju, za razliku od drugih vrsta mesa, poput peradi i ribe, crveno meso obično sadrži veće količine masnoće. Ovo dodatno može povećati rizik od zatvora.

Pržena ili brza hrana

Jedenje velikih ili učestalih porcija pržene ili brze hrane također može povećati rizik od konstipacije. To je zato što ova hrana ima velik sadržaj masnoće i malo vlakana, kombinacija koja može usporiti varenje na isti način kao što to čini crveno meso. Grickanje brze hrane poput čipsa, kolačića, čokolade i sladoleda također može zamijeniti više opcija za užinu bogatih vlaknima, poput voća i povrća u vašoj ishrani. To može dodatno povećati vjerojatnost pojave opstipacije, smanjujući ukupnu količinu konzumiranih vlakana dnevno.

Podijeli članak