Namirnice koje nikako ne smijete konzumirati za doručak

Obratite pažnju na vaš jutarnji jelovnik

Vjerovatno ste već čuli da je doručak najvažniji obrok dana. Uz to, važno je zapamtiti da jedenje nezdravog doručka može biti puno gore za vaš organizam od preskakanja jutarnjeg obroka.

Zdrav doručak treba uključivati vlakna, proteine i zdrave masti koje vam daju energiju i čine da se osjećate puno. Suprotno tome, nezdravi doručak može učiniti da se osjećate sporo, izazvati debljanje i povećati rizik od hroničnih bolesti.

U nastavku vam Body.ba donosi 6 namirnica koje ne biste trebali konzumirati ujutro:

Nezdrave žitarice

Mnogi misle da su žitarice za doručak hranjiv izbor za djecu i odrasle.

Pakovanja žitarica često uključuju etikete sa zdravstvenim tvrdnjama, poput „sadrži cjelovite žitarice“. Oznaka također može sugerirati da su žitarice dobar izvor hranjivih sastojaka poput vitamina A i željeza. Međutim, u stvarnosti, ove žitarice su visoko prerađene i sadrže samo malu količinu cjelovitih žitarica. Također, hranjive materije se vještački dodaju u procesu proizvodnje. Pakovanja također često sadrže uglavnom rafinirane žitarice i šećer, stoga budite pažljivi pri kupovini i uložite u visokokvalitetne proizvode bogate vlaknima i proteinima. Ovakvi izbori će vam pomoći da održavate energiju tokom dana.

Palačinke i vafli

Palačinke i vafli popularan su izbor za doručak u brojnim domaćinstvima. I palačinke i vafli sadrže brašno, jaja, šećer i mlijeko. Međutim, pripremaju se drugačije kako bi se postigao specifičan oblik i tekstura.

Iako imaju više proteina nego drugi izbori za doručak, palačinke i vafli veoma su visoki u sadržaju rafiniranog brašna. Mnogi istraživači vjeruju da rafinirane žitarice, poput pšeničnog brašna, doprinose inzulinskoj otpornosti i pretilosti. Pored toga, na palačinke i vafle se obično dodaju zaslađivači poput sirupa ili drugih namaza koji nikako nisu dobri za vaše zdravlje. Sirupi su obično bogati fruktozom, koja može uzrokovati upalu i povećati rizik od dijabetesa tipa 2.

Tost s margarinom

Tost prekriven margarinom može se činiti dobrim izborom za doručak, jer ne sadrži zasićene masti ili šećer. Međutim, ovo je zapravo nezdravi izbor za doručak iz dva razloga. Prvo, zato što je brašno u hljebu najčešće rafinirano, te vam pruža vrlo malo hranjivih sastojaka i malo vlakana. Budući da je visok u rafiniranim ugljikohidratima i sadrži malo vlakana, on može brzo povisiti razinu šećera u krvi. Drugo, većina margarina sadrži trans masti, koje su najnezdravija vrsta masnoće koju možete pojesti.

Muffini

Unatoč čestom vjerovanju da su zdravi, muffini su zapravo samo mali kolači koje ne biste trebali konzumirati za doručak. Napravljeni su od rafiniranog brašna, biljnih ulja, jaja i šećera. Jedini zdravi sastojak u muffinima su jaja.

Voćni sok

Voćni sok je jedan od najgorih izbora koji možete konzumirati ako pokušavate izbjeći glad, debljanje i hronične bolesti. Neki voćni sokovi na tržištu zapravo sadrže vrlo malo soka i zaslađeni su šećerom ili visokim fruktoznim kukuruznim sirupom. Visoke razine šećera povećavaju rizik od pretilosti, metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2 i drugih bolesti. Čak i 100% voćni sok sadrži puno šećera. Konzumiranje velikih količina voćnog soka može imati iste učinke na vašu težinu i zdravlje kao i pijenje sokova zaslađenih šećerom, stoga ove napitke definitivno ne trebate konzumirati za vrijeme doručka.

Zaslađeni nemasni jogurt

Zdjela običnog grčkog jogurta s mlijekom uz bobičasto voće odličan je primjer zdravog doručka. Međutim, posuda voćnog jogurta bez šećera i masti nije. U stvari, mnogi aromatizirani nemasni jogurti sadrže više šećera nego porcija sladoleda. Masnoća vam pomaže da budete puni jer joj je potrebno duže da se probavi nego ugljikohidratima.

Podijeli članak