Najbolje vježbe za trudnice

Važnost fizičke aktivnosti tokom trudnoće

Trudnoća je predivna stvar, ali dok se dijete razvija, budućoj majci može biti teško voditi brigu i o svom tijelu. Čitavih 9 mjeseci važno je da majke vježbaju kako bi ostale zdrave. 

Redovna tjelovježba tokom trudnoće ima brojne zdravstvene koristi kao što su smanjenje rizika od bolova u leđima, te smanjenje neizbježnog viška kilograma, a pomaže i u olakšavanju porođaja. Naravno, prije obavljanja bilo koje fizičke aktivnosti posavjetujte se s vašim doktorom. Body.ba vam donosi nekoliko vježbi koje smanjuju prekomjerno naprezanje zglobova i koje vas pripremaju za porođaj:

Brzo hodanje

Poput šetnje, ali malo brže. Brzo hodanje nešto je brže od vašeg prosječnog tempa hoda, a sagorijeva i više kalorija. Ove vježbe stimulišu kardiovaskularni sistem, istovremeno smanjujući prekomjerno naprezanje zglobova i donjih ekstremiteta.

Stacionarni biciklizam

Kako trudnoća napreduje, lako je izgubiti ravnotežu i koordinaciju, zbog čega je stacionarna vožnja bicikla sigurnija od stvarne vožnje. Stacionarni biciklizam jača mišiće nogu uz minimalno naprezanje zglobova.

Plivanje

Plivanje je jedna od najboljih vježbi za trudnice zbog toga što se pod vodom osjećate lakše nego dok ste na kopnu. Uranjanje u vodu može čak i sniziti krvni pritisak, a ovisno o vježbama moguće je izgubiti bilo gdje od 300-500 kalorija na sat!

Aerobna tjelovježba

Aerobna tjelovježba jača kardiovaskularni sistem koji se sastoji od srca, pluća i krvnih žila. Ove vježbe osobito su važne za trudnice jer smanjuju stres na vašim zglobovima. Bez skakanja ili udaranja nogama, uz pomoć ove vježbe smanjuje se rizik od ozljeda i bolova u leđima.

Pilates

Pilates je sigurna vježba s malim naporom na trudnice. Tokom trudnoće i kako beba raste, majčina ravnoteža se mijenja, srećom, cilj pilatesa je stvoriti ravnotežu i učinkovitu povezanost uma i tijela.

Joga

Joga je vježba slabog napora koja povećava fleksibilnost, ravnotežu i jača donje ekstremitete. Specifična vrsta joge koja se zove Prenatal Yoga, isključivo je posvećena trudnicama, s ciljem jačanja i povećanja fleksibilnosti. Također im može pomoći u razvoju učinkovite tehnike disanja i opuštanja tokom porođaja.

Podijeli članak