Prirodna maska od jaja i meda za savršenu kosu

Uz malo truda vaša kosa može biti prekrasna

Jaja su prepuna hranjivih tvari i proteina važnih za zdravlje kose i vlasišta. Sirovo mlijeko ima visoki udio proteina i vitamina koji olakšavaju rad folikula vlasi te sprječavaju gubitak i oštećenje kose.

Maska od jaja navodno je jedan od najučinkovitijih domaćih recepata za smanjivanje opadanja kose i poticanja rasta novih vlasi. Bogata je proteinima i aminokiselinama koji njeguju kosu i vlasište. Također, kosa će od nje biti vrlo sjajna i mekana. Ukoliko niste ljubitelj jaja, možete kao zamjenu koristiti jedan manji avokado.
Inače, jaja su prepuna hranjivih tvari i proteina važnih za zdravlje kose i vlasišta. Sirovo mlijeko ima visoki udio proteina i vitamina koji olakšavaju rad folikula vlasi te sprječavaju gubitak i oštećenje kose. Kiselina iz limuna učvršćuje folikule te pomaže u čišćenju vlasišta i sprječava pojavu peruti. Maslinovo ulje vlaži vlasište i pomaže u održavanju zdravlja kose, jača vlasi kako bi se izbjeglo pucanje. I avokado sadrži ulje koje prodire duboko u folikul vlasi i daje kosi vlagu, a uz to hrani i jača kosu, prenosi glowpink.com.

Recept za masku

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 1 šolja sirovog mlijeka
  • 2 kašika limunovog soka
  • 2 kašike djevičanskog maslinovog ulja

Priprema:

U zdjeli umutite jaje pa dodajte mlijeko, sok od limuna i maslinovo ulje. Sve dobro promiješajte pa nanesite na kosu i vlasište. Nanosite je od korijena do vrhova te umasirajte 2 do 3 minute. Potom kosu počešljajte kako bi se maska pravilno rasporedila pa stavite kapu za tuširanje te držite tako sat vremena ili čak preko noći. Na kraju isperite mlakom vodom i kosu operite šamponom. Masku koristite dva do tri puta sedmično za što bolje rezultate.

Podijeli članak