Borba protiv bolesti: 7 načina da ojačate imunitet

Vodič za podizanje imuniteta prirodnim putem

Vaš imunitet čini izvanredan posao braneći vas od mikroorganizama koji izazivaju bolesti, stoga je od ključne važnosti da ga održavate zdravim. Ipak, naš imunitet ponekad slabi, te smo podložniji razvoju bolesti i infekcija. Srećom, moguće je intervenisati u ovom procesu i ojačati imunitet uz određene savjete.

Body. ba vam donosi 7 odličnih savjeta uz koje ćete ojačati vaš imunološki sistem:

Poboljšajte zdravlje crijeva

Vaš gastrointestinalni trakt čini veliki dio vašeg imunološkog sistema. Na primjer, sluznica vaših crijeva izlučuje antitijela i sadrži ćelije koje prepoznaju i uništavaju štetne bakterije. U vašim crijevima se, dakle, nalaze i dobre i loše bakterije koje mogu utjecati na vas. Evo nekoliko savjeta za održavanje optimalnog zdravlja crijeva:

  • Svakodnevno uzimajte probiotike.
  • Izbjegavajte konzumiranje prerađene hrane.
  • Razgovarajte s doktorom o potencijalnoj osjetljivosti na hranu, te razmislite o uklanjanju namirnica poput mliječnih proizvoda, soje ili onih koje sadrže gluten iz ishrane.

Provjerite nivo vitamina

Vitamini su važni za jačanje vašeg imuniteta. Na primjer, vitamin D je vjerovatno najvažniji vitamin povezan s vašim imunološkim zdravljem. Osobe koje dobiju hronične infekcije najčešće imaju nisku razinu ovog vitamina. Stoga potražite od vašeg doktora da pregleda nivoe važnih vitamina u vašoj krvi, kako biste shvatili koju količinu trebate unositi. Osim D vitamina, i vitamin C je ključan za vaš imunitet. Vitamin C pomaže u smanjenju trajanja prehlade, stoga konzumirajte namirnice bogate vitaminom C poput agruma i lisnatog zelenila.

Ishrana i hidratacija

Konzumiranje hrane bogate antioksidantima je od ključne važnosti za podršku vašeg imunološkog sistema. Antioksidanti, koje možete pronaći u voću i povrću, bore se protiv slobodnih radikala. Odabir zdravih masti je također važan za vaš imunitet. Stoga u ishranu uključite masnu ribu, sjemenke lana, te meso i mliječne proizvode. Pijenje puno vode također je ključno za vaš imunitet, te omogućava vašim ćelijama da rade efikasno i omogućava vašem tijelu da prerađuje hranu i eliminiše otpad. Za dodatno jačanje imuniteta, pokušajte redovno konzumirati bijeli luk i đumbir (za koje je dokazano da pomažu u borbi protiv virusa i ubijaju bakterije).

Uravnotežite svoje hormone

Previše estrogena može vas učiniti ranjivijim na autoimune probleme. Progesteron pomaže u ravnoteži estrogena i njegovih učinaka na tijelo, posebno na grudi, matericu i mozak. Dakle, ravnoteža hormona u tijelu je ključna, stoga s doktorom provjerite kako da postignete optimalnu ravnotežu.

Redovna fizička aktivnost

Redovno vježbanje umjerenog intenziteta daje nekoliko blagodati vašem imunološkom sistemu. Studija iz 2019. godine pokazuje da umjereno vježbanje mobilizira ćelije imunološkog sistema, pomažući tijelu da se brani od patogena i rasta ćelija raka. Oni koji se redovno bave ovom vrstom vježbanja imaju manji rizik od razvoja bolesti i manje sistemske upale. Vježba također može zaštititi imunološki sistem od učinaka starenja.

Redovno bavljenje intenzivnom i snažnom aktivnošću poput trčanja, s druge strane, može privremeno oslabiti vašu imunološku funkciju i ostaviti vas osjetljivijim na virusne infekcije. Stoga trebate zapamtiti da su pravilna ishrana i hidratacija ključni za dugotrajno vježbanje.

Smanjite stres

Hronični stres može imati negativan utjecaj na imunitet, te može povećati vašu ranjivost na bolesti. Kako biste kontrolisali stres, u vašu svakodnevnu rutinu uvrstite opuštajuće vježbe poput meditacije, joge ili dubokog disanja.

Spavanje i higijena

Jednostavno održavanje ruku čistim je jedan od najboljih načina za suzbijanje bolesti, navode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Obavezno perite ruke 15 do 20 sekundi (toplom vodom i sapunom) prije pripreme hrane  i nakon kašljanja, kihanja, upotrebe toaleta ili dodirivanja javnih površina.

Druga zdrava navika od vitalne važnosti za sprječavanje bolesti je dobivanje osam sati sna svake noći, što može pomoći u regulisanju imunološke funkcije.

Podijeli članak