Luk je savršen za mnoge zdravstvene tegobe

Pet recepata za kašalj, gripu i upalu sinusa

Luk je najbolje jesti u svježem stanju, a pri tome vrijedi pravilo da je dobro birati što ljući luk jer on ima najviše ljekovitih sastojaka.

Međutim, ima situacija kad je bolje izbjeći miris luka pa u tim slučajevima možemo posegnuti za čajem od luka koji nema karakterističan miris.

Čaj od luka

Glavicu luka srednje veličine razrežite na 4 dijela i prelijte s 3 šoljice vode. Ako luk nije šprican, izrežite ga zajedno s ljuskom kako bi bio što djelotvorniji. Potom zakuhajte na laganoj vatri, kuhajte dok pola količine tekućine ne ispari, procijedite i pijte toplo. Okus ovako pripremljenog čaja slatkast je i ugodan, a prema želji se može dodatno zasladiti medom.

Domaći sirup protiv kašlja

Ogulite i sitno narežite 6 glavica luka srednje veličine. Pomiješajte luk s 4 kašike meda i stavite u posudu koja se nalazi iznad zdjele vode koja vrije. Poklopite i lagano kuhajte 2 sata. Procijedite i uzmite 1 veliku kašiku svaka 2 ili 3 sata.  Ovaj sirup prikladan je i za djecu.

Dišni putevi

U litar vode staviti pola kilograma sitno isjeckanog luka s jednakom količinom šećera i kuhati 3 sata. Ohladiti, dodati 3 velike kašike meda, sve dobro promiješati i spremiti u teglice. Kašika ovog napitka dodaje se u pola čaše mlake vode više puta na dan, promiješa se i popije. Uzima se za liječenje krajnika, pluća, kašlja, promuklosti i teškog disanja te problema s prehladom i gripom.

Brzi spas od suhoga kašlja

Suhi kašalj liječi se tako što se isjeckani prženi luk pomiješa s kozjim mlijekom i medom u jednakim dijelovima i sve dobro izmiješa. Smjesa se uzima svaki sat tokom dana po jednu kašičicu sve dok se kašalj potpuno ne izliječi.

Upala sinusa

Skuhajte jak čaj od luka (ili od ljuski luka) te inhalirajte njegove pare.

Podijeli članak