Šta jesti kada nemate dovoljno energije?

Najbolje namirnice za vas

Iako je nekvalitetan san glavni krivac za manjak energije, ponekad je važno obratiti pažnju i na ishranu. Ako imate ovaj problem, važno je da sebi osigurate najbolju moguću hranu.

Isprobajte ove namirnice kako biste imali energije čitav dan:

Špinat

Špinat je bogat željezom i odličan je ako vam treba energijsko pojačanje. Kad nemate dovoljno željeza, manje kisika dospijeva u mozak, a to vas može umoriti. Dodajte špinat u jutarnji smoothie ili omlet, ili jedite salatu od špinata za vrijeme ručka kako biste spriječili popodnevni pad energije. Pokušajte pripremiti piletinu sa špinatom za večeru.

Chia sjemenke

Možda su male, ali chia sjemenke su prave energetske bombe. Chia sjemenke sadrže odgovarajuće omjere masti, proteina i vlakana, te vam na taj način povećavaju energiju. Pospite ih u svoj jutarnji smoothie, ili dodajte u jogurt. Osim toga, chia sjemenke sadrže antioksidante i omega-3 masne kiseline koje poboljšavaju vaše zdravlje.

Zob

Zobena kaša može biti sastavni dio zdravog doručka. Bogata je vlaknima i proteinima, a ujedno stabilizira šećer u krvi. Odaberite instant verzije umjesto instant paketa. Dodajte zob u mlijeko, s malo meda i izmiješanih bobice za zdravo energetsko pojačanje.

Avokado

Avokado se može pohvaliti visokim sadržajem vlakana (koja pomažu u održavanju stalne razine energije) i zdravim mononezasićenim i polinezasićenim mastima. Masti se mogu skladištiti u tijelu i koristiti kao izvor energije. Ova namirnica također nudi proteine i kalijum. Avokado je dovoljno svestran da se može dodati u bilo koji obrok. Koristite ih u omletu, kao dodatak salati ili kao glavni sastojak guacamole-a.

Cvekla

Cvekla sadrži prirodne nitrate i antioksidante, za koje je poznato da promovišu protok krvi, što daje kisik vašem mozgu i mišićima. Cvekla će vam dati energiju za čitav dan, stoga je pokušajte uključiti u vašu svakodnevnu ishranu. Dodajte je u smoothie ili salatu i uživajte u gorkom okusu koji podsjeća na kelj.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su odlična namirnica koja vam pomaže da pobijedite umor. Konzumiranje različitih vrsta pomoći će vam da pojačate energiju i može vam ponuditi zdrave hranjive sastojke. Cilj je jesti plodove koji su sirovi i nemasni. Bademi se mogu pohvaliti vlaknima, proteinima, zdravim mastima i mineralima i vitaminima poput bakra, riboflavina i magnezijuma. Mangan i bakar pomažu u održavanju protoka energije kroz tijelo. I riboflavin pomaže u proizvodnji energije.

Slatki krompir

Slatki krompir sadrži veliku količinu vlakana, koja se polako probavljaju, te su energetski bogati složenim ugljikohidratima, beta-karotenom (vitamin A) i vitaminom C. Sadrži i mangan koji pomaže u razgradnji hranjivih tvari za proizvodnju energije. Vaše tijelo polako probavlja vlakna krompira i složene ugljikohidrate, što vam omogućava neprekidno napajanje energijom.

Podijeli članak