Četiri jednostavna trika za savršeno zdrav početak dana

Male promjene koje donose velike rezultate

Nutricionisti  širom SAD-a u martu slave Nacionalni mjesec nutricionizma, a ove godine su ga posvetili malim promjenama u prehrani koje donose velike rezultate.

1. Doručkujte

Činjenica da doručkom započinjete dan već je odličan prvi korak. Zdrav doručak će vam pružiti energiju za početak dana te vas opskrbiti vitaminima i mineralima potrebnima za normalno funkcionisanje. Ne kaže se uzalud da je doručak najvažniji obrok u danu.

2. Dodajte proteine

Mali je korak u jutarnji obrok dodati proteine poput jaja. Proteini daju osjećaj sitosti i zahvaljujući njima ćete suzbiti napade gladi tokom jutra. To posebno pomaže ljudima koji pokušavaju skinuti višak kilograma. Jaja su izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina te sadrže 13 esencijalnih vitamina i minerala. Ako uobičajenoj kajgani dodate samo dva bjelanjka, podignuli ste razinu proteina bez da ste dodali masnoće i holesterol.

3. Ubacite malo sira

U kajganu ili omlet koji ste pripremili za doručak, dodajte nekoliko čajnih kašika djelomično obranog sira, poput rikote. Sir će vam dati dodatnu dozu kalcija važnog za razvoj kostiju, ali i živčani sistem te kontrakciju mišića.

4. Ne zaboravite povrće

U svaki doručak kad god možete ubacite neko povrće. Voće i povrće nudi pregršt nutrijenata koji nam često nedostaju u prehrani, uključujući folate, magnezij, kalij, dijetalna vlakna te vitamine A i C.

Podijeli članak