Začinite hranu bez soli: 7 zdravih začina koje trebate dodati vašoj ishrani

Potpuno promijenite okus vaših jela

Jeste li znali da mnogi začini imaju snažna protuupalna svojstva i mogu čak biti odgovorni za borbu protiv hroničnih bolesti, probavnih smetnji i mogu ubrzati vaš metabolizam? Zdravstvene beneficije začina često se zanemaruju i vide se samo kao pojačivači ukusa, ali određeni zdravi začini mogu biti ključni u prevenciji bolesti.

Body.ba vam donosi 7 zdravih začina koje vrijedi uključiti u ishranu:

Đumbir

Već stoljećima đumbir se koristi kao prirodni način liječenja mučnine i obično se konzumira za ublažavanje probavnih smetnji i bolesti crijeva. Đumbir također detoksicira vaš organizam i smatra se da sadrži čak i neka svojstva protiv raka. Pokušajte napraviti svježu šoljicu čaja od đumbira ili dodajte svježi đumbir u juhe za jačanje imuniteta.

Bijeli luk

Češnjak, jedan od najčešće konzumiranih kulinarskih začina, sadrži neke prilično impresivne zdravstvene beneficije. Jedna od najboljih zdravstvenih prednosti češnjaka je njegova prirodna sposobnost regulacije visokog krvnog pritiska. Češnjak se koristi i za borbu protiv raka i ima prirodnu sposobnost borbe protiv mikroba. Sljedeći put kad osjetite prehladu ili gripu, povećajte unos češnjaka kako bi se prirodno borili protiv bakterija.
 

Kurkuma

Kurkuma, najpoznatiji svjetski začin koji se smatra i superhranom, zauzima vrlo visoko mjesto na listi najzdravijih začina na svijetu. Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim svojstvima. Ovaj začin ima sposobnosti da pomogne u borbi protiv depresije, te djeluje kao antiseptik i sredstvo za borbu protiv raka. Pokušajte dodati ovaj začin supama i smoothiejima za snažan imunološki sistem.

Cimet

Cimet je ukusan začin koji većina ljudi voli. Ipak, mnogi ljudi ga smatraju samo pojačivačem okusa, međutim, ono što nije tako poznato je njegova sposobnost da reguliše razinu šećera u krvi. Cimet je odličan začin za detoksikaciju, a ima i protuupalna svojstva. Pokušajte dodati ovaj začin u obroke poput zobene kaše i smoothieja za ukusan i zdrav dodatak bilo kojem receptu.

Kajenske i crvene čili papričice

Najčešće ga konzumiraju oni koji vole začinjenu hranu. Ono što nije toliko poznato je njegova sposobnost da poboljšava cirkulaciju, čisti tijelo i smiruje probavu! Možda je malo kontratuktivno razmišljati o ovom začinu kao pomoćniku za probavu zbog svoje začinjene prirode, ali kajenski biber smata se začinom koji umiruje probavu. Jedan odličan način uživanja u kajenskoj paprici je da ga dodate svježem soku od jabuke i limuna kada se borite protiv prehlade. Začinjenost paprike otvara vaše sinuse i pomaže u smanjenju infekcije.

Ružmarin

Često korišteni kulinarski začin za koji se zna da pomaže u održavanju imunološkog sistema jakim, pa čak može i pomoći tijelu da se bori protiv akutnih bolesti poput obične prehlade. Poznato je i da ružmarin pomaže u poboljšanju cirkulacije i smiruje uznemireni stomak. Pokušajte dodati ružmarin u svoju juhu od povrća kako biste održali svoj imuni sistem jakim.

Bosiljak

Bosiljak sadrži snažne antioksidativne flavonoide, te ima protuupalna i antibiotska svojstva. Kako bi se zadržala što veća količina hranjivih tvari i okusa, najbolje ga je dodati u jelo pred kraj kuhanja, ali može se dodati u jelo i nakon kuhanja. Koncentrirani je izvor željeza, kalcija, magnezija, vitamina A i C, te mangana koji uklanjaju slobodne radikale iz tijela.

Podijeli članak