Čokolada, seks i muzika su dobri za srce

Zanimljivost

Visoki krvni pritisak povećava rizik od srčanog i moždanog udara, kao i od mnogim drugih zdravstvenih problema. Visok krvni pritisak je posljedica nezdrave hrane, nezdravih životnih navika kao što je pušenje cigareta i konzumiranje alkohola, kao i nedovoljna fizička aktivnost. Ipak, za normalizaciju pritiska, ne treba te se samo otkazati od nekih stvari, već i da prihvatite nove navike u kojima ćete uživati.

Čokolada umanjuje krvni pritisak, zato je poznato da jedna kockica čokolade dnevno, može smanjiti rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti za 20%. Za bolji efekat, odaberite što tamniju čokoladu, koja sadrži više antioksidansa i manje šećera.

 



Seks je najbolji način kako regulisati krvni pritisak. Redovna seksualna aktivnost, najmanje dva puta sedmično, umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 65%. Dokazano je da seks, ne samo što poboljšava krvni pritisak, već vas obogaćuje oksitocinom, hormonom koji se oslobađa za vrijeme seksa, i na taj će se način vaš krvni pritisak umanjiti za samo tri mjeseca.

 


Muzika je savršen način za opuštanje arterija. Melodične note u kombinaciji sa vježbama disanja, za samo 30 minuta dnevno mogu umanjiti vaš krvni pritisak za nekoliko mjeseci, pokazala su istraživanja.

Podijeli članak