Zdrava i sjajna kosa: 4 domaće maske koje zapravo djeluju

Pripremite tretman za kosu kod kuće

Svijet je postao teško mjesto za život. Svi su zatvoreni kod kuće, te razmišljaju o načinima kako ubiti dosadu.

Prihvatanje izolacije je najbolji način da ostanemo mentalno stabilni tokom ovog stresnog perioda, a još jedan način da održimo dobro zdravlje i smanjimo dosadu jeste briga o sebi.  Najjednostavnija stvar koju možete učiniti jeste da brinete o sebi, a zašto ne biste počeli s vašom kosom?

Body.ba vam donosi  nekoliko jednostavnih i lako dostupnih recepata za maske za kosu, koji će vam pomoći da iz izolacije izađete sa zdravom i sjajnom kosom:

Maska od zelenog čaja i jabučnog octa

Ako imate nadraženo vlasište, maska od zelenog čaja i jabučnog octa je odlična opcija za vas.  Zahvaljujući antioksidansima i hranjivim sastojcima, ovaj snažni napitak smiruje i uravnotežuje nadraženo vlasište. Ulje peperminta je također savršen dodatak, te ima protuupalna svojstva i pomaže da smirite i hidratizirate suho vlasište.

Sastojci: 1 šoljica zelenog čaja, 2 kapi ulja peperminta, 1 kašika jabučnog octa.

Upute: Dobro pomiješajte sastojke u zdjeli, umasirajte u vlasište i ostavite da odstoji najmanje pet minuta prije ispiranja.

Maska od jaja i limuna

Ako ste skloni masnoj kosi, maska od jaja može učiniti čuda. Držite se samo bjelanjaka, koji sadrže proteinske enzime koji pomažu u uklanjanju suvišnog ulja.

Sastojci: 1 jaje, sok od pola limuna.

Priprema: Namažite kosu od korijena do kraja i ostavite smjesu da djeluje 30 minuta do sat vremena - duže je bolje. Isperite mlakom vodom, ne vrućom!

Maska od avokada, jaja i maslinovog ulja

Imate problem s oštećenom kosom? Isprobajte ovu masku. Vaša kosa može se oštetiti zbog različitih razloga: upotreba alata za oblikovanje, zagađenja u zraku, farbanja kose i još mnogo toga. Dobra vijest: Sve to se može popraviti. Maska od maslinovog ulja i avokada je puna omega-3 masnih kiselina i antioksidanata koji pomažu u hidrataciji i pomlađivanju vlasišta.

Sastojci: Pola avokada, 1 jaje, 1 kašika maslinovog ulja i 1 kašika meda.

Upute: Prstima nanesite na vlažnu kosu, počevši od dna i krećući se prema gore. Ostavite je da djeluje 20 minuta prije ispiranja.

Maska od kokosovog ulja, šećera i esencijalnog ulja

Imate problem s peruti? Ova maska vam može pomoći, a osim toga, možete je koristiti i za piling lica.

Sastojci: 2 kašike sirovog nerafiniranog kokosovog ulja, 4 kašike šećera, 5 kapi ulja peperminta, 2 kapi ulja čajevca.

Upute: U maloj zdjeli pomiješajte sastojke. Prstima ili četkom za farbanje kose nanesite smjesu na vlažnu kosu pod tušem. Ravnomjerno masirajte tjeme u trajanju od 1-3 minute, a zatim svežite kosu i ostavite masku da stoji tokom vašeg tuširanja.

Podijeli članak