Mladi luk jača imunitet i čuva zdravlje srca i očiju

Svestrano povrće popularno u kuhinjama širom svijeta

Mladi luk je odličan izvor vitamina C i dijetalnih vlakana, a ovo povrće je dostupno tokom čitave godine. Odličan je dodatak brojnim jelima zbog svog specifičnog ukusa.

Ovo povrće nevjervatnog okusa ima nevjerovatna svojstva u liječenju prehlade, poboljšanju lošeg vida i jačanju imuniteta, stoga ga vrijedi dodati u ishranu.

Zašto ga je dobro jesti? 

Mladi luk je odličan izvor vitamina C i kalcijuma. Također je dobar izvor dijetalnih vlakana i vitamina A i B6, tiamina, folata i minerala. Neka istraživanja sugerišu i da mladi luk može sniziti razinu holesterola, smanjiti rizik od srčanih i moždanih udara, te imati antibakterijska i antifungalna svojstva. Mladi luk sadrži širok spektar jedinjenja koja poboljšavaju zdravlje – vitamine, minerale i fitohemikalije. Možete ga jesti svježeg ili ga dodavati jelima, a evo još nekoliko načina na koje je ovo povrće korisno za vaše zdravlje:

Jačanje imuniteta

Istraživanja pokazuju da je mladi luk bogat izvor fitohemikalija, posebno jedinjenja flavonoida, kao što su kvercetin i antocijani. Ova konkretna fitohemijska jedinjenja zapravo su prirodne hemikalije koje sadrže biljke, a one mogu ojačati imunitet. Pored toga, istraživanja pokazuju da flavonoidi mogu pomoći u sprječavanju raka eliminisanjem ksantin oksidaze, enzima koji proizvodi slobodne radikale.

Zdravlje kostiju

Samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1.6 mg vitamina C. Kada su u pitanju potrebe žena za pomenutim vitaminima, stabljika mladog luka sadrži 22% od preporučene dnevne doze vitamina K i 2.1% preporučene dnevne doze vitamina C. Kod muškaraca, to iznosi 16% od preporučene doze vitamina K i skoro 2% vitamina C. Oba vitamina od ključnog su značaja za rast, razvoj i održavanje jačine i zdravlja kostiju. Ako vaša ishrana ne sadrži dovoljne količine ovih vitamina, povećava se vjerovatnoća od razvoja osteoporoze i većeg procenta lomljivosti kostiju.

Zdravlje očiju

Tijelu je neophodan vitamin A za proizvodnju rodopsina, proteina u očima koji omogućava receptorima mrežnjače da upijaju svjetlost. Osobe čija ishrana ne sadrži dovoljne količine vitamina A mogu razviti noćno sljepilo i druge poremećaje vida, uključujući čireve rožnjače. Stabljika mladog luka sadrži 24 mikrograma vitamina A u obliku provitamina A koji se u organizmu pretvara u retinol, aktivni oblik vitamina. Ova količina vitamina A ispunjava 3.4% dnevnih potreba kod žena i 2.6% kod muškaraca.

Zdravlje srca

Vitamini A i C, koji se mogu naći u namirnicama kao što je mladi luk, imaju jaka antioksidantna svojstva. To znači da pomenuti vitamini mogu spriječiti oštećenja ćelijskog tkiva izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Ishrana bogata namirnicama s visokim nivoom antioksidanata, prije svega voća i povrća, povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Vitamin C, također, može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska što, zauzvrat, može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

 

Podijeli članak