Kako prirodno izgraditi jak imunitet i šta trebate jesti?

Posebno važno u periodu COVID-19

Ljudski imunološki sistem izvanredan je skup funkcija i procesa koji drže organizme koji uzrokuju bolesti pod kontrolom.  Naše tijelo ima dva obrambena sistema: nespecifični urođeni imunitet i specifično stečeni imunitet. Prvi napada sve vrste uljeza, dok drugi cilja specifične. Oni rade zajedno i štite nas od infekcija i bolesti.

Kako prirodno izgraditi jak imunitet i šta trebate jesti?

Obrambeni sistem našeg tijela započinje fizičkim preprekama poput kože i uključuje antimikrobne proteine koji uništavaju zarazne uljeze. Druga linija obrane su same naše stanice koje napadaju druge ćelije koje prenose infektivne agense. Imunitet je zdravo okruženje koje osigurava da naše tijelo ispravno funkcioniše, a mi mu možemo pomoći uz određene promjene u životnom stilu:

  • Zdravo se hranite
  • Vježbajte svakodnevno
  • Održavajte zdravu težinu
  • Spavajte kvalitetno
  • Održavajte dobru higijenu
  • Minimizirajte stres

Zdrava ishrana bogata hranjivim sastojcima hrani naš imunološki sistem. Određeni mikronutrijenti povezani su sa zdravljem našeg imuniteta. Tu spadaju:

Cink - Hranjiva tvar koja sudjeluje u aktiviranju enzima koji stvaraju DNK. Najbolji prehrambeni izvori su - jogurt, meso, riba, orašasti plodovi, sjemenke susama i bundeve, gljive, leća.

Selen - Štiti od oksidativnih oštećenja i uključen je u sintezu DNK. Morska hrana, gljive, ječam, kravlje mlijeko, jaja, sjemenke susama, sjemenke suncokreta, laneno sjeme, orasi, kupus, špinat, brokula i bijeli luk su odlični izvori.

Željezo- Prenosi kiseonik kroz naše tijelo. Nalazi se u mesu od organa, špinatu i ostalom zelenom lisnatom povrću, mahunarkama, sjemenkama bundeve, sušenom voću poput smokvi, grožđica i slično.

Bakar - Zajedno sa željezom stvara crvene krvne stanice. Cjelovite žitarice, grah, orašasti plodovi, lisnato zeleno povrće, suhe šljive i meso od organa dobri su izvori.

Folna kiselina - Pomaže u stvaranju DNK i RNK. Izvori su zeleno lisnato povrće, grah, kikiriki, sjemenke suncokreta, cjelovite žitarice i jaja.

Vitamin A - Podržava imuni i upalni sistem. Najbogatiji izvori su slatki krompir, voće i povrće od crvene narandže, zeleno lisnato povrće, paprika i papaja.

Vitamin C - Najbolji antioksidans koji štiti od slobodnih radikala. Dobri izvori - agrumi, papaja, jagode, ananas.

Vitamin E - Još jedan važan antioksidans koji uklanja slobodne radikale u našem tijelu. Izvori - sjemenke suncokreta, bademi, kikiriki, špinat.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak