Ravan stomak do ljeta? Savjeti koji će sigurno biti od koristi

Važnost ishrane

Ravan stomak san je mnogih, čak i onih koji ne vode bitku s viškom kilograma. Ravan stomak nije poželjan samo zbog estetike, već i zbog zdravlja. Kardio vježbe i trbušnjaci nisu dovoljni, jer osim redovnog treniranja za ravan stomak je potrebno promijeniti određene životne navike.

Jedan od glavnih krivaca zašto mnogi nemaju ravan stomak je nezdrava prehrana. Osim nakupljanja masti u području stomaka, nezdrava prehrana može uzrokovati nakupljanje zraka i vode u probavnom sistemu što dovodi do nadutosti, zatvora, plinova i bolova u abdomenu. Zdrava prehrana uz svakodnevnu tjelovježbu je savršen recept za postizanje brzih, ali i zdravih rezultata. Želite li što prije doći do vitke linije i ravnog stomaka, u svoju prehranu uvedite više proteina, omega 3 masnih kiselina i vlakana.

Proteini

Proteini nisu potrebni samo profesionalnim sportašima, već svima bez obzira na tjelesnu aktivnost. Ovi makronutrijenti su građeni od amino kiselina koje tijelo koristi za obnovu tkiva, prijenos kisika i jačanje imunološkog sistema. Osim toga, proteini se teže razgrađuju, što znači da konzumacijom proteina ćete ubrzati probavni sistem, a tijelo će sagorijevati više kalorija čak i kad mirujete. Neke od namirnica bogatih proteinima su pileća prsa, tunjevina, špinat i bademi.

Omega 3 masne kiseline

Omega 3 masne kiseline su zdrave masne kiseline koje potiču sagorijevanje masnog tkiva. Tijelo ih ne može proizvesti samostalno, stoga je poželjno da ih unosite kroz hranu. Omega-3 masne kiseline pridonose smanjenju nastanka upalnih reakcija u organizmu osobe koja vježba, utjecati na zdravlje srca i krvnih žila te jačati kognitivne sposobnosti i budnost. Masnije ribe, poput tune i lososa, obiluju omega 3 masnim kiselinama stoga se preporučuje jesti ih barem 2 puta sedmično. Osim u ribi, omega 3 masne kiseline pronaći ćete u chia sjemenkama i orašastim plodovima.

Vlakna

Vlakna su ključna za dobar rad probavnog sistema, kao i postizanje zdrave tjelesne težine. Istraživanja su pokazala da je unos vlakana usko povezan s postotkom visceralnog masnog tkiva. Vlakna u prehrani pomažu duljem zadržavanju osjećaja sitosti i regulaciji probave. Vlakna možete unositi putem namirnica kao što su zobene pahuljice, mahunarke, sjemenke lana, celer i jabuke.

Podijeli članak