Mogu li vam masline pomoći da smršate?

Izuzetno zdrava namirnica

Masline, ukusno i slatko mediteransko voće, često se jedu kao zasebna grickalica ili dodatak pizzama i salatama. 

Poznate su po tome što su bogate korisnim mastima, te su važan dio zdrave mediteranske ishrane. Evo na koji način vam masline mogu biti korisne u procesu gubitka kilograma:

Kako masline utječu na gubitak kilograma?

Gustina kalorije

Masline imaju značajno nisku kalorijsku gustoću. Gustina kalorije je mjerilo broja kalorija u hrani u odnosu na težinu ili volumen hrane (u gramima). Općenito, svaka hrana s gustoćom kalorija od 4 ili više smatra se visokom. Cijele crne ili zelene masline imaju gustinu kalorija od 1 do 1,5.

Odabir namirnica s niskom gustinom kalorija može povećati gubitak težine, jer te namirnice obično pomažu da se osjećate puni duže - i s manje kalorija.

Zdrave masti

Masline su također bogate zdravim nezasićenim mastima koje se razlikuju od zasićenih i trans masti po svojoj hemijskoj strukturi. Sve masti sadrže jednaku količinu kalorija, ali nezasićene masti blagotvorno djeluju na vaše tijelo.

Konkretno, zamjena ugljikohidrata i drugih masti u vašoj prehrani mononezasićenim mastima može umanjiti upalu i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Mononezasićene masti se nalaze u hrani poput maslina, orašastih plodova, avokada i biljnih ulja. Neka istraživanja povezuju dijetu s visokozasićenim masnoćama direktno s gubitkom kilograma.

Mediteranska ishrana

Mediteranska ishrana, koja ističe cjelovite namirnice i plodove mora, ali ograničava prerađenu hranu, može ubrzati mršavljenje. Masline, maslinovo ulje i druge zdrave masti su ključna komponenta ove prehrane. Čini se da mediteranska ishrana pruža širok spektar zdravstvenih koristi, poput smanjenog krvnog pritiska i obima struka.

Masline imaju malu kalorijsku gustoću i dobar su izvor zdravih masnoća, dva faktora koja mogu pojačati gubitak kilograma pomažući vam da budete puni i zamjenjujući manje zdrave masti u vašoj prehrani.

Umjerenost je ključna

Iako su masline niske gustine kalorija i mogu pomoći na gubitku težine na nekoliko načina, najbolje je uživati u njima umjereno zbog visokog sadržaja soli, kao i zbog ukupnog sadržaja masti. Ako ne pratite pažljivo veličine porcija, broj kalorija u maslinama može se brzo sakupiti.

Da biste unos zasićenih masti održali u skladu s preporučenim smjernicama, najbolje je da ga unesete na 2–3 unce (56–84 grama) - oko 16–24 masline srednje veličine - dnevno.



Podijeli članak