Zdravi ugljikohidrati koji će vam pomoći da smršate

Gubitak kilograma uz ove namirnice

Ugljikohidrati su godinama na lošem glasu u svijetu zdrave ishrane i fitnessa, međutim, ovaj nutrijent može biti izuzetno zdrav. Ipak, važno je da obratite pažnju na namirnice koje odaberete.  

Jednostavni ugljikohidrati su u osnovi šećeri. Naći ćete ih prirodno u voću i povrću, ali i u rafiniranim žitaricama i prerađenoj hrani putem „dodanog šećera“. Budući da su rafinirani, jednostavni ugljikohidrati se brzo sagorijevaju, smanjujući vam šećer u krvi i uzrokujući pad šećera. Ovo vam može ostaviti žudnju za više ugljikohidrata i dugoročno može povećati težinu.

Složeni ugljikohidrati, s druge strane, sastoje se od dugih lanaca molekula šećera. Ovi ugljikohidrati duže vas održavaju sitim jer vašem tijelu treba više vremena da ih probavi i razgradi za energiju.

Body.ba vam donosi popis složenih ugljikohidrata koji su bogati dijetalnim vlaknima i jednostavnim šećerima. Ove namirnice će vam dati energiju, a mogu vam pomoći i u sagorijevanju masti tokom dana:

Ječam

Ječam nije samo dobar za vaše zdravlje, već i ublažava apetit. Ječam sadrži vlakna koja će vam pomoći da se duže osjećate sito. Ova topiva vlakna se povezuju s nižim holesterolom, smanjenim šećerom u krvi i povećanjem sitosti.

Tjestenina od cijelog zrna pšenice

Smeđa tjestenina je bolja za vas, a evo i zašto. Pšenica sadrži tri dijela zrna, sve hranjive tvari i vlakna, što će vam dati energiju i osjećaj sitosti. Stoga birajte integralnu tjesteninu, umjesto obične.

Mahunarke

Leća, slanutak, grašak i grah - sve su to odlične namirnice za gubitak masti u stomaku. U jednoj studiji, istraživači su otkrili da ishrana s ograničenim kalorijama koja uključuje četiri sedmične porcije mahunarki pomaže učinkovitijem mršavljenju od ekvivalentne prehrane koja ih ne uključuje. Oni koji su konzumirali dijetu bogatu mahunarkama, također su vidjeli poboljšanja u svom „lošem“ nivou LDL holesterola i krvnom pritisku. 

Crni grah

Grah je sjajan izvor proteina koji uključuju vlakna, što osigurava povećanje šećera u krvi i energije za izgradnju mišića. Jedna šolja crnog graha sadrži 12 grama proteina i 9 grama vlakana. Također su bogati folatima i vitaminom B grupe. 

Zobena kaša

Zob je bogata složenim ugljikohidratima, ali oslobađanje tih šećera usporava vlakna, te isporučuje stalnu energiju neophodnu mišićima. Ova su vlakna topiva, što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Dakle, uključite zobenu kašu u vaš doručak, te dodajte svježe voće ili orašaste plodove kako biste uživali u ukusu.

Kvinoja

Kvinoja je bogatija proteinima nego bilo koje drugo zrno, a u njoj se nalazi i velika doza nezasićenih masti koje su zdrave za srce. Kvinoja je također odličan izvor vlakana i vitamina B grupe. 

Čokoladno mlijeko

Mišići sagorijevaju više kalorija nego masnoća, pa za svako novo mišićno vlakno koje stvorite, vaš metabolizam prima još jedan porast energije za sagorijevanje masti. Čokoladno mlijeko vam može pomoći da to postignete uz optimalnu mješavinu dobrih ugljikohidrata i proteina. 

Banane

Jedno istraživanje časopisa Anaerobe otkrilo je da su žene koje su jele banane dva puta dnevno kao grickalicuj prije obroka tokom 60 dana, smanjile trbuh za 50 posto! Voće ne samo da povećava bakterije koje se bore protiv nadutosti u želucu, već je i dobar izvor kalijuma koji može pomoći u smanjenju zadržavanja vode. Banane su bogate glukozom, visoko probavljivim šećerom, koji pruža brzu energiju, a njihov visok sadržaj kalija pomaže u sprječavanju grčeva u mišićima tokom vježbanja. 

Podijeli članak