Muči vas nadutost nakon jela? Izbjegavajte ove namirnice

Hrana koju trebate izbjegavati

Nadutost je osjećaj natečenosti u vašem stomaku nakon jela. Obično je popraćena gasovima i drugim probavnim problemima, te je vrlo često problem kod mnogih ljudi.

Iako nadutost može aludirati na neko ozbiljnije zdravstveno stanje, obično je uzrok u vašoj ishrani. Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko namirnica koje uzrokuju nadutost

Grah

Grah je vrsta mahunarki. Sadrži velike količine proteina i zdravih ugljikohidrata, a osim toga, bogat je i vlaknima, mineralima i vitaminima. Međutim, grah uglavnom sadrži šećere zvane alfa-galaktozidi, koji spadaju u grupu ugljikohidrata. Zbog toga se mogu pojaviti simptomi poput nadutosti, grčeva i dijareje. 

Leća

Leća je također vrsta mahunarki, bogata proteinima, vlaknima i zdravim ugljikohidratima, kao i željezom, bakrom i manganom. Zbog visokog sadržaja vlakana, leća može uzrokovati nadutost.

Gazirana pića

Jedan od najčešćih uzroka nadutosti su upravo gazirana pića. Kada popijete gazirano piće, veliki dio plinova odlazi u vaš probavni sistem, što uzrokuje nadutost i grčeve. Voda je najbolja zamjena, a umjesto gaziranih sokova možete piti i kafu, čaj ili prirodne voćne sokove.

Pšenica

Pšenica je posljednjih godina izuzetno kontroverzna, uglavnom zbog toga što sadrži protein zvan gluten. Unatoč kontroverzi, pšenica se i dalje široko konzumira. Sastojak je u većini tjestenina, tortilja i pizza, kao i peciva. Za osobe s celijakijom ili osjetljivošću na gluten, pšenica uzrokuje velike probavne probleme. Tu spadaju nadutost, plinovi, dijareja i bolovi u želucu.

Brokule, kupus i karfiol

Brokule, kupus i karfiol su izuzetno zdrave namirnice bogate vlaknima, vitaminima C, K, željezom i kalijem. Ipak, ovo zdravo povrće je čest uzrok nadutosti. Umjesto ovog povrća možete jesti špinat, krastavce, slatki krompir ili tikvice.

Luk

Luk je povrće jedinstvenog i jakog ukusa, popularno u brojnim kuhinjama širom svijeta. Iako se obično jede u malim količinama, luk je jedan od glavnih prehrambenih izvora fruktana. Ova topiva vlakna mogu uzrokovati nadutost.

Pivo

Vjerovatno ste čuli za pojam "pivski trbuh". Ovaj izraz se ne odnosi samo na povećanje masnoće na stomaku, već i na nadimanje uzrokovano ispijanjem piva. Pivo je alkoholno piće napravljeno od izvora fermentiranih ugljikohidrata poput ječma, kukuruza, pšenice i riže, zajedno s malo kvasca i vode. Stoga sadrži i plin (ugljični dioksid) i fermentirajuće ugljikohidrate, dva poznata uzroka nadutosti.

Podijeli članak