Hrana bogata vlaknima za bolju probavu i brzo mršanje

Najbolji izvori vlakana

Vlakna se često preporučuju u planu zdrave i izbalansirane ishrane, a razlozi za to su bezbrojni. Vlakna su korisna za vaše probavno zdravlje, mogu ubrzati proces mršanja, dobra su za zdravlje kože, sprječavaju nastanak hroničnih bolesti poput dijabetesa i slično.

Ipak, uključivanje vlakana u ishranu nije uvijek tako jednostavno, posebno ako niste veliki fan povrća. Najbolje je da polako počnete mijenjati svoju ishranu, te počnite dodavati zdrave namirnice bogate vlaknima postepeno. Možda bi vas iznenadilo saznanje da i kokice sadrže vlakna, a upravo ovo je jedna od omiljenih grickalica koja se često preporučuje u ishrani. Body.ba vam u nastavku donosi ukusne i zdrave namirnice bogate vlaknima, koje svakako trebate dodati u vašu svakodnevnu ishranu:

Mahunarke

Leća i druge mahunarke su jednostavan način da u ishranu dodate vlakna. Možete uživati u ukusnim juhama, salatama ili gulašu, uz koje okus i beneficije mahunarki zaista dolaze do izražaja. Grah je također i odličan izvor proteina, što je odlično za izgradnju mišića. Stoga se pobrinite da redovno uživate u zdravim mahunarkama, kako biste povećali unos vlakana u ishrani.

Brokule

Brokule, zajedno sa karfiolom, kupusom i keljom, su izuzetno bogate različitim hranjivim sastojcima, uključujući i vlakna. Ovo povrće je lako dodati u ishranu, te ih možete jesti u salati, dodati u krem juhe ili kao prilog zdravom ručku. Brokule podržavaju zdrave bakterije u crijevima, što je izuzetno važno za vaše probavno zdravlje.

Bobice

Bobice su izuzetno popularno i zdravo voće zbog svog nevjerovatnog sadržaja antioksidanata, ali rijetko tko zna da su ovi ukusni plodovi i odličan izvor vlakana. Samo jedna šoljica svježih borovnica sadrži gotovo 4 grama vlakana, a kupine, jagode, i maline su ostali odlični izvori vlakana koje definitivno vrijedi konzumirati. Osim toga, bobice prirodno sadrže malo kalorija, stoga su odlične za one koji pokušavaju smršati.

Avokado

Avokado je odličan dodatak tostu, salati, jajima i slično, upravo zbog toga ova namirnica je u posljednjih nekoliko godina stekla ogromnu popularnost. U jednom srednjem avokadu nalazi se čak 10 grama vlakana. Možete pripremiti zdravi guacamole i dodati vaše omiljene začine, kako biste uživali u nevjerovatnom okusu avokada.

Kokice

Kokice su jedna od omiljenih grickalica u kinima širom svijeta, ipak, mnogi ljudi ih izbjegavaju jer vjeruju da i nisu toliko zdrave. Kokice vam mogu smanjiti žudnju za slanim grickalicama, a ujedno su i izuzetan izvor vlakana. Često se nazivaju i kraljem grickalica zbog nevjerovatnih koristi za zdravlje.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi sadrže zdrave omega-3 masne kiseline, proteine i fitohemikalije, kao i vlakna. Najbolji izbor su bademi, ali slijede ih i ostali plodovi kao što su pistacije, orasi, brazilski oraščići, kikiriki. Lanene, sezamove i sjemenke bundeve također su izvor vlakana.

Zeleno lisnato povrće

Povrće koje ima tamno zeleno lišće bogato je beta karotenom, vitaminima i mineralima, te vlaknima. Može se jesti u salatama, s maslinovim uljem, češnjakom, limunom i začinima te kuhano u varivu ili na pari. Jedite kelj, brokulu, prokulice (kelj pupčar), špinat, kupus, cvjetaču.

Podijeli članak