Stalno ste umorni? Ova hrana će vam dati potrebnu energiju

Hrana koja pobjeđuje umor

Najbolji način da iz hrane dobijete najviše energije jeste da u ishrani osigurate prave namirnice.

Jeste li ikad primijetili kako se osjećate sporo nakon velikog ručka ili večere? To je zato što vaše tijelo koristi svu energiju za probavu tog velikog obroka, a ne da bi napajalo ostatak tijela.

Najlakši način za izbjegavanje umora nakon obroka je jedenje nekoliko manjih obroka tokom dana. Tako ćete svoje tijelo redovno napajati energijom, a prava hrana može vam biti korisna i u gubitku kilograma.

Neobrađena hrana

Iako će cheeseburger i pomfrit biti ugodni dok ih jedete, njihova hranjiva vrijednost je mala. Prerađena hrana, poput neke upakovane ili konzervirane hrane, slatkiša i kuhanog mesa obično je prepuna konzervansa, aditiva, natrijuma, trans masti i umjetnih sastojaka koji vas mogu usporiti.

Proteini

Meso poput piletine, puretine i ribe vam daje kvalitetne bjelančevine, a sadrži manje zasićenih masti. Riba bogata omega-3 masnim kiselinama, poput lososa i tunjevine, može dodati korisne, srčane zdrave masti u vašu ishranu.

Svježe, sezonsko voće i povrće

Što je hrana svježija, to će sadržavati više hranjivih sastojaka. Za razliku od prerađene hrane kojoj je duži rok trajanja, svježa hrana obično sadrži veće količine hranjivih sastojaka. Konzumiranje voća i povrća tokom njihove sezone može biti odlično za vas.

Bezalkoholna pića

Kofein je uredu konzumirati umjereno, a pokazalo se da ima i neke zdravstvene koristi. Iako pruža kratkotrajno pojačanje, on zapravo ne daje tijelu energiju. Prvi gutljaji mogu vam dati navalu, ali ako svom tijelu ne osigurate dobru ishranu i uravnotežene obroke i grickalice, na kraju ćete osjetiti kako vam energija pada.

Ako vam je potrebna energija, odlučite se za crnu kafu ili nezaslađeni čaj. Gazirana ii energetska pića mogu biti puni rafiniranog šećera i umjetnih sastojaka koji mogu uzrokovati smanjenje energije i dovesti do drugih zdravstvenih problema ako pretjerate s konzumiranjem.

Cjelovita zrna

Baš poput prerađene hrane, rafinirani ugljikohidrati poput šećera i bijelog brašna daju vam malo hranjivih sastojaka. Odabir namirnica od punog zrna i složenih ugljikohidrata osigurava da vaše tijelo dobije sve prednosti vlakana za vašu ishranu, uključujući i porast energije.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke su neke od najboljih namirnica za prevladavanje umora i borbu protiv gladi. Unos različitih orašastih plodova i sjemenki u vašu ishranu može vam pružiti zdrave hranjive sastojke i energiju. Pokušajte s bademima, brazilskim orasima, indijskim orasima, lješnjacima, sjemenkama suncokreta i sjemenkama bundeve.

Voda

Voda za piće ključna je za optimalno funkcionisanje organizma. Iako voda ne daje energiju u obliku kalorija, ona pomaže u olakšavanju energetskih procesa u tijelu, što je samo po sebi pojačani izvor energije. Cijeli dan pijte vodu i pokušajte zamijeniti gazirana pića, kafu i druga pića čašom vode. Ova jednostavna promjena može napraviti veliku razliku.

Podijeli članak