Jednostavno objašnjeno: Zašto je unos previše soli loš za vaše zdravlje?

Budite pažljivi prema svom tijelu

Čujemo to stalno, držite se podalje od soli, pazite na unos natrijuma! Možda ste se zapitali zašto se ovo tako često naglašava? Body.ba vam u nastavku otkriva šta previše soli može učiniti vašem tijelu:

Najveći problem rafinirane kuhinjske soli je taj što vaše tijelo ne može apsorbirati natrijum-hlorid (so) u ovom obliku. To znači da u rafiniranoj kuhinjskoj soli nema zdravih hranljivih sastojaka. Vaše tijelo se ne može zavarati; zna da ne konzumirate prirodnu morsku sol, te vaše tijelo primjećuje hemijski prerađen imitator i odbija ga apsorbirati.

Još jedan razlog zbog kojeg ćete se htjeti držati podalje od rafinirane kuhinjske soli je visoka koncentracija natrijum-hlorida. Zbog toga se u vašim tkivima nakuplja voda što dovodi do celulita, bubrežnih kamenaca i pogoršava reumatoidni artritis.

Pa koliko vam soli treba?

Ljudi bez problema visokog krvnog pritiska, dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti ne bi smjeli prelaziti 1500 mg natrijuma dnevno (3,75 g soli) - otprilike polovinu čajne kašike. Isto tako trebate biti svjesni da je tri četvrtine soli koju jedemo već u hrani koju kupujemo.

Podijeli članak