Jednostavni načini da očistite bubrege

Hrana je važan faktor

Održavanje optimalnog zdravlja bubrega od vitalnog je značaja za izbacivanje opasnih toksina iz tijela. Najlakši način za promicanje zdravih bubrega je konzumiranje određene hrane i pića koja će lako očistiti vaš sistem.

Svakodnevno bubrezi prerađuju krv i izbacuju otpadne proizvode. Ako se ne uklone na vrijeme, toksini se nakupljaju i mogu prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme poput bubrežnih kamenaca ili visokog krvnog pritiska.

Pijte više vode

Do sad ste već čuli da biste trebali konzumirati oko osam čaša vode svakog dana kako biste održali optimalno zdravlje. Jedan od razloga je taj što vas voda hidrira i održava urin razrijeđenim. Voda pomaže bubrezima da ispravno funkcionišu, a kad popijte preporučenu količinu, izbacuje sve one toksine koji se nakupljaju u vašem sistemu.

Peršun

Peršun ne samo da ispire toksine iz bubrega, već može i liječiti infekcije mokraćnih puteva i bubrežne kamence. Narežite ga i pospite ga po salatama ili ga pomiješajte s umakom za pastu. Peršun se može dodati i vašoj vodi za jedinstveni čaj koji će očistiti vaše bubrege još brže.

Limunov sok

Sok od limuna ključan je za smanjenje razvoja bubrežnih kamenaca. Mala količina limunovog soka može biti koristan faktor u efikasnom funkcionisanju bubrega. Jednostavno dodajte 4 kašike u litar vode i pijte tokom dana.

Lubenica

Lubenica je jedno od najnevjerovatnijih plodova za održavanje zdravog sistema. Ovo voće je prepuno zdravih vitamina koji također mogu djelovati kao diuretik za stvaranje više mokraće. Više urina znači da se iz vašeg tijela uklanja više otpadnih tvari i nema mogućnosti nakupljanja unutar vitalnih organa.

Brusnice

Visoka antioksidacijska svojstva brusnice ispiraju bilo koju mokraćnu kiselinu iz bubrega i pomažu im da duže ostanu zdraviji. Ako je sok od brusnice previše zgusnut, jednostavno ga pomiješajte s malo vode i to će vam pomoći da održavate svoje bubrege zdravim.

Đumbir

Jedan od najjednostavnijih načina čišćenja bubrega je dodavanje više đumbira u vašu ishranu. Prednost đumbira je što sadrži mnoštvo antioksidativnih spojeva koji su ključni za rad bubrega. Dodavanje đumbira u čaj ili vodu i piće tokom dana pomoći će u pročišćavanju i čišćenju krvi od toksina.

Podijeli članak