Vodič za zdrav unos ugljikohidrata

Prijeko potreban makronutrijent

Unatoč sve češćem mišljenju u svijetu zdrave ishrane, ugljikohidrati nisu uvijek nužno loši za vas. Mnogi ljudi, kada pomisle na ugljikohidrate, zamišljaju hamburgere, čipseve i slatkiše, međutim, postoji mnogo zdravih ugljikohidrata i načina da ih uključite u ishranu.

Stoga ne trebate osjećati krivicu zbog konzumiranja ovog prijeko potrebnog makronutrijenta. Usredotočite se na pametne strategije konzumiranja ugljikohidrata kako biste dobili sve koristi iz njih.

Donosite pravilne izbore

Zamislite ugljikohidrate kao gorivo koje pokreće vaše tijelo. Potrebno je da unosite pravo gorivo, kako biste imali dovoljno energije tokom čitavog dana. Stoga je izuzetno važno hoćete li odabrati jednostavne ili složene ugljikohidrate. Razlika je u tome što se jednostavni ugljikohidrati brzo sagorijevaju i razgrađuju u šećer, stoga želite unositi manje ove vrste ugljikohidrata. Složeni ugljikohidrati su obično bolji izbor, a vašem tijelu je potrebno duže da ih razgradi.

Čitajte etikete na hrani

Nutricionističke etikete nude jednostavan način da uočite sav dodatni šećer i izvore jednostavnih ugljikohidrata koje želite smanjiti. Potražite riječi koje završavaju na "oza". Hemijsko ime šećera je saharoza, a ostala imena koja možete vidjeti uključuju fruktozu, dekstrozu i maltozu. Što više ovih sastojaka vidite na etiketi, to više dodatnog šećera sadrži proizvod.

Pijte mlijeko

Samo izbjegavajte jednostavne ugljikohidrate zar ne? Pa ovo i nije tako jednostavno. Hrana koja je prerađena s dodatkom šećera uglavnom nije tako zdrav izbor, ali jednostavni ugljikohidrati se prirodno javljaju u nekim namirnicama koje su dio uravnotežene ishrane. Na primjer, većina mlijeka i mliječnih proizvoda sadrži laktozu ili mliječni šećer.

Odaberite zdrav hljeb

Da li hljeb koji jedete svakodnevno sadrži složene ugljikohidrate koji su dobri za vas? Sve zavisi o vrsti zrna koje se koristi za pripremu. Najbolje je da potražite hljeb koji se pravi od integralnih žitarica, poput ječma, zobi, raži i cjelovite pšenice.

Jedite puno voća

Iako je voće slatko, to ne znači da sadrži samo jednostavne ugljikohidrate. U voću se nalaze vlakna koja pomažu u usporavanju razgradnje šećera. Uz to, većina voća je dobar izvor hranjivih sastojaka poput vitamina C i kalijuma. Jedite kruške, jabuke i bobičasto voće ako želite povećati unos kalorija i zdravih ugljikohidrata.

Pazite na unos tečnosti

Gazirani sokovi su izvor jednostavnih ugljikohidrata koji definitivno trebate izbjegavati. U šećernim sokovima često se nalazi visoko-fruktozni sirup. Samo nekoliko gutljaja vam može dodati višak ugljikohidrata, a većina njih dolazi iz šećera.

Dodajte šećer s oprezom

Ako u svoj jutarnji topli napitak ili zobene pahuljice dodajete bijeli šećer, najbolje bi bilo da odaberete zdravije alternative. Birajte smeđi šećer, javorov sirup, med ili melasu.

Grickajte s oprezom

Iako se čini previše dobro da bi bilo istinito, postoje zdrave grickalice u kojima možete uživati, a vjerovatno ih već obožavate. Umjesto masnog čipsa, odaberite najzdraviju grickalicu na svijetu - kokice. Bez dodatnih masti i soli, u vaše kokice dodajte začine ili sušene biljke, te malo putera radi boljeg ukusa.

Podijeli članak