Napravite sami: Domaći recepti pilinga za masnu kožu od sastojaka koje već imate kući

Potpuno prirodne metode njege kože

Piling je odličan način da se riješite mrtvih ćelija i potpuno obnovite izgled vaše kože. Ako imate masnu kožu, onda se važnost redovnog pilinga za vas povećava.

Osim pilinga morate redovno čistiti, tonirati i hidratizirati vašu kožu, bez obzira na vaš tip kože. Uz pomoć pilinga možete smanjiti pore i pomoći vašoj koži da diše. Nekoliko puta sedmično koristite neki od sljedećih pilinga kako biste obnovili vašu kožu i smanjili ulje na vašem licu:

Kivi piling

Kivi je tropsko voće bogato antioksidacijskim svojstvima, a pomaže i u poboljšanju teksture vaše kože. Sve što vam je potrebno je jedan kivi, 2 kašike šećera i nekoliko kapi maslinovog ulja. Nasjeckajte kivi i u smjesu dodajte šećer i maslinovo ulje. Nanesite sve na lice, te masirajte laganim, kružnim pokretima. Operite lice mlakom vodom nakon 10 minuta.

Piling od zobene kaše

Piling od zobene kaše je odličan za vas. Zobena kaša vam daje protuupalna svojstva, med pomaže u hidrataciji, a jogurt je odličan za kontrolu proizvodnje sebuma. Pomiješajte jednu kašiku zobene kaše, jednu kašiku meda i jednu kašiku jogurta u zdjeli. Nanesite sve na lice i masirajte nekoliko minuta kružnim pokretima. Cijeli postupak bi trebao trajati oko 10 minuta, nakon čega možete oprati lice hladnom vodom i nanijeti hidratantnu kremu. Ovaj piling možete nanositi jednom do dva puta sedmično.

Piling od kafe

Sve što vam je potrebno je jedna kašika mljevenih zrna kafe i jedna kašika svježeg jogurta. Pomiješajte sastojke i nježno masirajte kožu, zatim isperite lice hladnom vodom nakon 5-6 minuta.

Piling od krastavca

Ovo je jedan od najboljih domaćih pilinga za masnu kožu tokom ljeta. Hladna i adstrigentna svojstva krastavca daju blistav i svjež izgled smanjujući otvorene pore na koži. Potreban vam je samo jedan krastavac koji trebate naribati i nanijeti na kožu. Isperite lice hladnom vodom nakon 6-7 minuta. Piling od krastavca možete koristiti dva puta sedmično.

Piling od oraha

Orasi su odlični za vaše zdravlje, a možete ih koristiti i kada želite njegovati vašu kožu. Uzmite nekoliko zrna oraha, jednu kašiku organskog meda i malo limunovog soka. Sameljite orahe, te u zdjeli pomješajte sve sastojke. Nanesite piling i masirajte kožu, zatim nakon 10 minuta isperite lice mlakom vodom.

Paradajz piling

Paradajz je bogat prirodnim adstrigentnim svojstvima koja su korisna za čišćenje kože i zatezanje pora. Potreban vam je jedan paradajz i dvije kašike šećera. Narežite paradajz na sitne komade i unutra stavite šećer te piling nanesite na lice i trljajte 6-7 minuta. Isperite lice mlakom vodom. Ovaj piling možete nanositi na lice dva puta sedmično.

Podijeli članak