Kvalitetan san: 5 prehrambenih navika koje će vam pomoći da bolje spavate

Teže vam je zaspati tokom visokih temperatura?

Ljetne vrućine i visoke temperature su možda poremetile vaš standardni obrazac spavanja. 

Ako je vašem tijelu teško da se prilagodi, poradite na vašoj ishrani. Hrana i piće koje konzumirate može vam pomoći da poboljšate kvalitet sna. Evo kakve promjene u ishrani vam mogu biti korisne:

Budite umjereni u konzumaciji kafe i energetskih napitaka

Kofein je prva stvar koju treba razmotriti ako imate problema sa spavanjem. Čak i ako velike vrućine ne utječu na vas, ispijanje previše kafe popodne ili navečer definitivno može poremetiti vaš san. To se odnosi i na energetske napitke koji također sadrže kofein. Simptomi povlačenja kofeina iz tijela mogu biti glavobolja, pospanost, osjećaj nalik gripi, razdražljivost i loša koncentracija. Stoga pokušajte konzumirati kafu ujutro, a izbjegavajte napitke s kofeinom u kasnijim satima.

Ne pijte previše alkohola

Iako vam konzumiranje malo alkohola može dati osjećaj pospanosti i opuštenosti, pretjerano uživanje u omiljenim alkoholnim pićima može vam uzrokovati poprilično nemirnu i nelagodnu noć. Možda ćete brzo zaspati, ali vjerovatno je da ćete se buditi usred noći. Stoga se držite jednog pića, poput piva ili čaše crnog vina.

Jedite lagane obroke za večeru

Večera je važan obrok tokom dana, ali morate biti oprezni u izboru namirnica koje ćete konzumirati. Ako odaberete obrok pun masti i proteina, moguće je da ćete imati probavne smetnje i žgaravicu, što ne pogoduje kvalitetnom snu. Izbjegavajte pržene namirnice i velike komade mesa. Za večeru odaberite nešto lagano, poput pečene mrkve i špinata. Ove namirnice sadrže triptofanom - koji vašem tijelu treba da proizvede serotonin.

Pijte sok od višnje

Sok od višnje sadrži melatonin - hormon koji vaše tijelo prirodno proizvodi za regulaciju sna. Dodatni melatonin iz soka od višnje može vam pomoći da poboljšate kvalitet i trajanje spavanja. Orasi, banane, ananas, bademi, maline i narandže također sadrže melatonin. Postoje i dodaci melatonina koje možete kupiti u apoteci, ali prije toga se konsultujte s doktorom.

Jedite grickalice bogate ugljikohidratima

Grickalica pred spavanje s visokim sadržajem ugljikohidrata može vam povećati razinu serotonina i pomoći vam da se opustite. Prilikom pripreme sendviča možete koristiti puter od kikirikija i žele napravljen od voća. Namažite sve u integralni hljeb i uživajte u zdravoj i ukusnoj grickalici koja će vas zasititi i pomoći vam da spavate.

Podijeli članak