Pravila ishrane: Znakovi da ne unosite dovoljno proteina

Nedostatak važnog makronutrijenta u ishrani

Iznenadili biste se da saznate koliko ljudi zapravo ima nedostatak ovog važnog makronutrijenta, posebno oni koji pokušavaju smršati ili prate određene principe ishrane.

Proteini su neophodni za razne tjelesne funkcije, uključujući izgradnju i obnavljanje mišića, suzbijanje gladi i stabilizaciju šećera u krvi, te rast zdrave kose i noktiju. Dakle, ako ne unosite dovoljno proteina, to može utjecati na sve, od vaše težine do vašeg raspoloženja. Konzumiranje zdrave količine proteina pomoći će vam da budete zadovoljni i imate dovoljno energije kroz čitav dan. Međutim, postoje znakovi koje vam tijelo šalje da vam je potrebno da unosite više proteina.

Vježbate, ali masnoća na trbuhu ne nestaje

Kada dižete tegove, mišićna vlakna se razgrađuju. Kako biste popravili i ojačali mišiće, porcija proteina nakon treninga je neophodna. Ako nakon treninga zanemarite unos proteina, možete izgubiti mišiće.

Stalno žudite za šećerom i ugljikohidratima

Kada jedete obroke u kojima nedostaje dovoljno proteina, vjerojatnije je da ćete se osjećati nezadovoljno i posegnuti za slatkom, masnom hranom. Proteini uravnotežuju organizam, te zaustavljaju žudnju i duže nas drže sitima. Obavezno unosite dovoljno proteina uz svaki obrok kako biste održavali žudnju za slatkišima pod kontrolom.

Suha koža

Ako ste nekad imali zdravu, blistavu kožu koja je sada suha i oštećena, to bi mogao biti znak da u vašoj ishrani nedostaje proteina. Proteini čine gradivne dijelove naše kose, noktiju i kože. Ako ih ne unosite dovoljno, možete imati krhku i suhu kožu i kosu.

Osjećate glad samo sat vremena nakon jela

Ugljikohidratima je potrebno manje vremena za probavu od proteina i masti. To znači da ćete za manje vremena osjećati glad ako se opteretite ugljikohidratima i ne uravnotežite obroke s više proteina i masti. Ako dan započnete samo s mlijekom i žitaricama, šećer u krvi će vam skočiti, a zatim će pasti. Ovo će uzrokovati da posegnete za još ugljikohidrata da biste opet podigli energiju. Stručnjaci savjetuju da jedete uravnotežene obroke bogate proteinima, mastima i ugljikohidratima kako biste satima ostali siti.

Stalno ste umorni

Ako unosite nedovoljno proteina, moguće je da ćete osjećati "moždanu maglu". Proteini vam daju osjećaj budnosti i energije, dok se zbog ugljikohidrata često možete osjećati pospano. Nedostatak željeza također može uzrokovati ekstremni umor. Neke namirnice bogate željezom, poput graha, kvinoje, mljevene govedine i piletine također sadrže i dosta proteina.

Često mijenjate raspoloženje

Proteini mogu pojačati vaše raspoloženje jer sadrže aminokiseline koje su ključne za proizvodnju neurotransmitera zbog kojih se osjećate sretno. Bez ovih aminokiselina, vjerovatno ćete češće osjećati tjeskobu i promjene raspoloženja.

Često ste naduti

Čak i ako izbjegavate hranu koja izaziva nadutost, i dalje možete osjećati oticanje trbuha, nogu i zglobova zbog nedostatka proteina. Proteini su neophodni za održavanje odgovarajuće ravnoteže tečnosti u i izvan ćelija vašeg tijela. Vratite svoje tijelo u ravnotežu unošenjem više proteina u svoja jela.

Podijeli članak