Vitamini i hranjivi sastojci za zdrave i jake nokte

Vaši nokti mogu otkriti puno toga o vašem zdravlju

Odgovarajući unos vitamina, minerala i hranjivih sastojaka je neophodan za zdravu funkciju ljudskog tijela, a ovo se odnosi i na rast i jačinu vaših noktiju.

Promjena izgleda, teksture ili oblika noktiju može ukazivati na nedostatak hranjivih sastojaka u vašoj ishrani. Body.ba vam donosi 6 važnih vitamina i hranjivih sastojaka koji pomažu vašim noktima da ostanu zdravi i očuvani.

Biotin

Biotin je vitamin B kompleksa, poznat i kao vitamin B7, koenzim R i vitamin H. Promoviše zdrav rast ćelija i pomaže u metabolizmu aminokiselina za izgradnju proteina koji su ključni za rast noktiju. Hrana i dodaci bogati biotinom mogu vam pomoći da ojačate lomljive nokte. Nekoliko malih studija podržava upotrebu suplementa biotina kako biste ojačali nokte. Biotin je najviše koncentriran u mesu poput jetre, ali se također može naći u žumanjku, mliječnim proizvodima, kvascu, lososu, avokadu, orašastim plodovima, sjemenkama, pa čak i karfiolu.

Ostali vitamini B skupine

Ostali vitamini B grupe također su važni za zdravlje noktiju. Vitamin B12 igra ulogu u apsorpciji željeza, kao i razvoju crvenih krvnih zrnaca. I željezo i B12 su neophodni za održavanje noktiju jakim i zdravim. Nedostatak vitamina B12 može rezultirati potpuno plavim noktima.  Da bi se spriječili nedostaci, odrasli trebaju 2,4 mcg vitamina B12 i 400 mcg folata dnevno. Folati se mogu naći u tamnozelenom povrću, agrumima, grahu, grašku, orasima, sjemenkama i avokadu. S druge strane, B12 se prvenstveno nalazi u životinjskoj hrani, kao što su meso, perad, riba, jaja i mliječni proizvodi.

Željezo

Željezo čini središte crvenih krvnih zrnaca, koje prenose kisik u vaše organe i sve ćelije u tijelu - uključujući nokte. Bez željeza, kiseonik se ne prenosi na odgovarajući način u vaše ćelije. Kako je kiseonik potreban za zdrave nokte, nedostatak željeza ili anemija mogu dovesti do vertikalnih grebena na noktima ili vam nokti mogu biti udubljeni. Preporučeni dnevni unos željeza se znatno razlikuju ovisno o dobi i spolu. Vaše tijelo apsorbira željezo koje se nalazi u životinjskoj hrani, poput govedine, piletine, ribe i jaja, bolje nego ono u biljnoj hrani poput tamnozelenog lisnatog povrća, kikirikija, sjemenki i graha.

Magnezijum

Magnezij je mineral koji sudjeluje u preko 300 reakcija u vašem tijelu, uključujući sintezu proteina, koja je potrebna za rast noktiju. Preporučeni dnevni unos iznosi 400-420 mg i 310-320 mg dnevno za muškarce i za žene. Cjelovite žitarice, posebno cjelovita pšenica, bogat su izvor magnezija. Tamno zeleno lisnato povrće, kao i kvinoja, bademi, indijski orah, kikiriki i crni grah, također su dobri izvori.

Proteini

Nokti su prvenstveno izrađeni od vlaknastih strukturnih proteina zvanih keratin. To je ono što noktima daje snagu i elastičnost. Također štiti vaše nokte od oštećenja ili posljedica stresa. Unos dovoljne količine proteina kroz vašu ishranu je presudan za jačanje proizvodnje keratina i za stvaranje jakih noktiju, dok nizak unos proteina može uzrokovati slabije nokte. Proteini se mogu naći u životinjskoj hrani poput mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda, kao i u biljnoj hrani, poput soje, mahunarki, graha, orašastih plodova, sjemenki i cjelovitih žitarica.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u hidrataciji noktiju, dajući im sjajni izgled. Nedostatak omega-3 masnih kiselina mogao bi doprinijeti suhim i lako lomljivim noktima. Masne ribe poput lososa, pastrmke, skuše, tune i sardina svrstavaju se na vrh ljestvice s omega-3, ali ove masti se mogu naći i u orasima, soji, jajima, chia sjemenkama, sjemenkama lana i ribi te lanenom ulju.

Podijeli članak