Savjeti za muškarce: Ishrana za brži rast i gušću bradu

Namirnice koje mogu ojačati vašu bradu

Jeste li znali da je biotin, “vitamin B kompleksa”, odgovoran za rast kose? Biotin zapravo čini puno za naša tijela, poput promocije glatke kože, jakih noktiju i zdravih folikula.

Dakle, što se tiče rasta brade, hrana bogata biotinom također pojačava muške hormone. Iako neki vitamini za rast brade pomažu kod nedostataka, jedenje prave hrane bogate zdravim tvarima može pospješiti brži rast brade.

Prema istraživanjima, na rast brade mogu utjecati stres, nedostaci hormona i vitamina u vašoj ishrani. Na primjer, ako nemate dovoljno proteina, testosterona, biotina i vitamina D, tada bi vaši folikuli mogli patiti i stvarati slabiju kosu koja obično ispada ili raste sporo.

Pored toga, bolje navike njege također mogu pospješiti rast kose, poput češljanja brade krutom četkom kako biste usmjerili kosu da raste. Body.ba vam u nastavku donosi namirnice koje mogu ubrzati rast vaše brade i pomoći joj da ojača i bude gušća:

Jaja

Višestruka istraživanja pokazala su da žumanjci djeluju na rast kose jer sadrže biotin i vitamin D, uz nekoliko drugih vitamina i minerala. U osnovi, oni imaju sve što je potrebno za veću proizvodnju testosterona i biotina.

Bademi

Za međuobrok koji donosi snažan udar hranjivih sastojaka, bademi su najbolji izbor. Bilo da ih solite, pečete ili začinite, bademi imaju tonu biotina. Kikiriki, buranija i orasi su također bogati visokim količinama biotina i vitamina E.

Karfiol

Postoji toliko recepata za karfiol, stoga bi ovu namirnicu mogli vrlo lako uključiti u vašu ishranu. I ne samo to, već sirovi karfiol sadrži preko 15 mikrograma biotina po porciji. Također pomaže u apsorpciji drugih hranjivih sastojaka kada se jede uz drugu hranu.

Narandže

Narandže su savršen međuobrok sa zdravim vitaminima za bradu, uključujući: vitamin C, vitamin A, biotin i vitamin B5. Pijući sok od narandže ili jedući narandžu dnevno, možete pomoći folikulima da ojačaju.

Brazilski orasi

Poput badema i ostalih orašastih plodova, brazilski orašasti plodovi su posebno korisni za rast kose. Međutim, oni su bolji za rast kose zbog visokog sadržaja selena. U 100 grama brazilskih oraha nalazi se gotovo 2000 mikrograma selena, koji je neophodan za rast testosterona. 

Grožđice

Grožđice sadrže bor, još jedan mineral za koji je dokazano da povećava nivo slobodnog testosterona u tijelu. Višestruka ispitivanja dokazala su da sastojci bora pomažu u jačoj, gušćoj kosi. Stoga je odlično uključiti ovu namirnicu u ishranu ako želite pospješiti rast brade.

Govedina

Životinjski proteini poput govedine sadrže velike količine željeza, masnih kiselina i biotina. Neke vrste crvenog mesa sadrže više, poput goveđih srca i jetre. Međutim, goveđi odresci i mljevena govedina savršen su izvor hranjivih sastojaka za rast brade.

Slatki krompir

Zahvaljujući visokoj koncentraciji biotina, beta karotena i vitamina D, slatki krompir je još jedno povrće koje trebate konzumirati ako želite izrasti dužu, gušću kosu na bradi. Također može poboljšati izgled vaše kože.

Podijeli članak