Godinama slušamo o tome kako trebamo eliminirati ugljikohidrate iz ishrane ako želimo smršati i održavati zdravlje. U jednu ruku ovo je tačno, međutim, važno je shvatiti razliku između zdravih ugljikohidrata i onih koji su prerađeni i koje treba izbjegavati.
Osam ugljikohidrata koje trebate uvrstiti u ishranu
Zdravi i ukusni izvori
Ugljikohidrati, zajedno sa proteinima i zdravim mastima, su sastavni dio zdrave i uravnotežene ishrane. Iako je jasno da trebate izbjegavati prerađene ugljikohidrate u vidu slatkiša, hamburgera, brze hrane, bijelog hljeba i slično, postoje namirnice bogate ovim makronutrijentom koje će biti odličan dodatak vašoj ishrani. Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko namirnica koje sadrže veću količinu zdravih ugljikohidrata, te ih stoga vrijedi konzumirati:
Kvinoja
Kvinoja je hranjivo sjeme koje je postalo nevjerojatno popularno u posljednjih nekoliko godina. Kuhana kvinoja sadrži 21,3% ugljikohidrata i također je dobar izvor proteina i vlakana. Kvinoja je bogata mnogim mineralima i biljnim spojevima. Povezana je sa zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanu kontrolu šećera u krvi. Ne sadrži gluten, što je čini popularnom alternativnom pšenici za one koji su na bezglutenskoj ishrani.
Zob
Zob je možda najzdravija cjelovita hrana na planeti. Izvrstan je izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidansa. Sirova zob sadrži 66% ugljikohidrata, od čega je gotovo 11% vlakana. Posebno je bogata moćnim topivim vlaknima zvanim beta-glukan. Zob je također relativno dobar izvor proteina, te neka istraživanja sugerišu da konzumiranje zobi može smanjiti rizik od srčanih bolesti jer ovo smanjuje razine holesterola u krvi.
Banane
Banane su među najpopularnijim voćem na svijetu. One sadrže oko 23% ugljikohidrata u obliku škroba ili šećera. Banane sadrže puno kalija, vitamin B6 i vitamin C. Sadrže i nekoliko korisnih biljnih spojeva. Zbog sadržaja kalija banane mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja srca.
Slatki krompir
Kuhani slatki krompir sadrži oko 18–21% ugljikohidrata. Sadržaj ugljikohidrata sastoji se od škroba, šećera i vlakana. Slatki krompir je bogat izvor provitamina A (iz beta-karotena), vitamina C i kalija. Bogat je antioksidantima i može vam pomoći u smanjenju oksidacijskih oštećenja, smanjujući tako rizik od nekoliko bolesti.
Cvekla
Cvekla sadrži oko 8-10% ugljikohidrata, uglavnom iz šećera i vlakana. Bogata je proteinima, mineralina, snažnim antioksidansima i biljnim spojevima. Sok od repe je također koristan za poboljšanje tjelesnih performansi tokom vježbi izdržljivosti.
Narandže
Narandže su među najpopularnijim voćem na svijetu. Uglavnom se sastoje od vode i sadrže 11,8% ugljikohidrata. Narandže su također dobar izvor vlakana. Posebno su bogate vitaminom C, kalijem i nekim vitaminima B skupine. Uz to sadrže limunsku kiselinu, kao i nekoliko vrlo moćnih biljnih spojeva i antioksidansa.
Borovnice
Borovnice su nevjerojatno ukusne. Sastoje se uglavnom od vode i od oko 14,5% ugljikohidrata. Borovnice također sadrže velike količine mnogih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamin K i mangan.
Grejpfrut
Grejp je citrusno voće slatkastog, gorkog i kiselog okusa. Sadrži oko 9% ugljikohidrata i ima velike količine nekoliko vitamina, minerala i biljnih spojeva. Konzumiranje grejpa može pomoći u gubitku kilograma i smanjiti rezistenciju na inzulin.