Osam ugljikohidrata koje trebate uvrstiti u ishranu

Zdravi i ukusni izvori

Godinama slušamo o tome kako trebamo eliminirati ugljikohidrate iz ishrane ako želimo smršati i održavati zdravlje. U jednu ruku ovo je tačno, međutim, važno je shvatiti razliku između zdravih ugljikohidrata i onih koji su prerađeni i koje treba izbjegavati.

Osam ugljikohidrata koje trebate uvrstiti u ishranu

Ugljikohidrati, zajedno sa proteinima i zdravim mastima, su sastavni dio zdrave i uravnotežene ishrane. Iako je jasno da trebate izbjegavati prerađene ugljikohidrate u vidu slatkiša, hamburgera, brze hrane, bijelog hljeba i slično, postoje namirnice bogate ovim makronutrijentom koje će biti odličan dodatak vašoj ishrani. Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko namirnica koje sadrže veću količinu zdravih ugljikohidrata, te ih stoga vrijedi konzumirati:

Kvinoja

Kvinoja

Kvinoja je hranjivo sjeme koje je postalo nevjerojatno popularno u posljednjih nekoliko godina. Kuhana kvinoja sadrži 21,3% ugljikohidrata i također je dobar izvor proteina i vlakana. Kvinoja je bogata mnogim mineralima i biljnim spojevima. Povezana je sa zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanu kontrolu šećera u krvi. Ne sadrži gluten, što je čini popularnom alternativnom pšenici za one koji su na bezglutenskoj ishrani.

Zob

Zob

Zob je možda najzdravija cjelovita hrana na planeti. Izvrstan je izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidansa. Sirova zob sadrži 66% ugljikohidrata, od čega je gotovo 11% vlakana. Posebno je bogata moćnim topivim vlaknima zvanim beta-glukan. Zob je također relativno dobar izvor proteina, te neka istraživanja sugerišu da konzumiranje zobi može smanjiti rizik od srčanih bolesti jer ovo smanjuje razine holesterola u krvi.

Banane

Banane su među najpopularnijim voćem na svijetu. One sadrže oko 23% ugljikohidrata u obliku škroba ili šećera. Banane sadrže puno kalija, vitamin B6 i vitamin C. Sadrže i nekoliko korisnih biljnih spojeva. Zbog sadržaja kalija banane mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja srca.

Slatki krompir

Kuhani slatki krompir sadrži oko 18–21% ugljikohidrata. Sadržaj ugljikohidrata sastoji se od škroba, šećera i vlakana. Slatki krompir je bogat izvor provitamina A (iz beta-karotena), vitamina C i kalija. Bogat je antioksidantima i može vam pomoći u smanjenju oksidacijskih oštećenja, smanjujući tako rizik od nekoliko bolesti.

Cvekla

Cvekla sadrži oko 8-10% ugljikohidrata, uglavnom iz šećera i vlakana. Bogata je proteinima, mineralina, snažnim antioksidansima i biljnim spojevima. Sok od repe je također koristan za poboljšanje tjelesnih performansi tokom vježbi izdržljivosti.

Narandže

Narandže su među najpopularnijim voćem na svijetu. Uglavnom se sastoje od vode i sadrže 11,8% ugljikohidrata. Narandže su također dobar izvor vlakana. Posebno su bogate vitaminom C, kalijem i nekim vitaminima B skupine. Uz to sadrže limunsku kiselinu, kao i nekoliko vrlo moćnih biljnih spojeva i antioksidansa.

Borovnice

Borovnice su nevjerojatno ukusne. Sastoje se uglavnom od vode i od oko 14,5% ugljikohidrata. Borovnice također sadrže velike količine mnogih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamin K i mangan.

Grejpfrut

Grejp je citrusno voće slatkastog, gorkog i kiselog okusa. Sadrži oko 9% ugljikohidrata i ima velike količine nekoliko vitamina, minerala i biljnih spojeva. Konzumiranje grejpa može pomoći u gubitku kilograma i smanjiti rezistenciju na inzulin.

Podijeli članak