Ujutro ili navečer: Kada je bolje vježbati?

Šta kažu stručnjaci?

Gubitak kilograma je zadatak koji zahtijeva dosljednost i odlučnost. Svaki dan treba malo napredovati kako biste postigli svoj cilj mršanja. Ali ponekad čak i male stvari mogu napraviti veliku razliku poput vaše rutine spavanja ili vremena tokom dana kada odlučite da vježbate.

Ako želite smršati, vjerovatno tražite sve raspoložive načine da to postignete što prije. Upravo zato, mnogi ljudi se pitaju koje je idealno vrijeme za vježbanje ako želite skinuti kilograme. Prema nekim istraživačima, vježbanje navečer vam može pomoći da brže postignete vaš cilj.

Dokazi koji podupiru večernji trening

Pregled dvije studije, koja je provedena kako bi se procijenila veza između tjelesnih satova i tjelesne aktivnosti, zaključila je da bi vježbanje navečer moglo biti produktivnije u odnosu na vježbanje ujutro. U istraživanju se pokazalo da je navečer potrošnja kisika manja, što poboljšava performanse. U istraživanju je također utvrđeno da se protein poznat kao HIF-1a - koji ima presudnu ulogu u gubitku kilograma, vježbanjem aktivira na različite načine, ovisno o dobu dana. Prema istraživačima, razina izvedbe je bolja navečer zbog toplih mišića. Štaviše, stopa napora je niska, snaga optimalna, a puls u mirovanju i krvni pritisak bolji.

Svakako, postoje dokazi koji podupiru tvrdnju da je vježbanje navečer bolje od vježbanja ujutro za mršanje, ali dokazi su vrlo ograničeni. Potrebno je više istraživanja kako bi se došlo do zaključka po ovom pitanju.

Evo nekoliko stvari na koje morate obratiti pažnju ako vježbate navečer.

  • Vježbajte 4-5 sati prije spavanja, inače će vam biti teško zaspati noću.
  • Prije vježbanja pravilno se napunite gorivom. Vaše tijelo treba energiju za izvođenje napornih vježbi.
  • Dodajte različite vrste treninga poput treninga snage, vježbi s tjelesnom težinom i kardio za bolje rezultate.
  • Zapamtite da vam samo vježbanje neće pomoći da postignete svoj cilj. Zdrava i hranjiva ishrana jednako je važna.
Podijeli članak