Stavite sebe na prvo mjesto: Pet načina da prioritizirate zdravlje

Mali koraci su ključni

Ako ste poput većine, donosite dobronamjerne odluke o zdravlju i kondiciji prije 1. januara - da biste ih prekršili danima ili sedmicama kasnije. 

Umjesto rezolucija, razmišljajte o obvezama. Obaveza uključuje stvarni akcioni plan. Stvarno se obvezati i držati sebe odgovornim je presudno. Odlučite se da ste sami sebi najvažniji, i prema tome postupajte. Ako želite napredovati u životu i nadograđivati se svakodnevno, presudno je da počnete od svog zdravlja. Kad počnete cijeniti svoje tijelo i zdravlje, vaš život će biti puno bolji. Body.ba vam u nastavku objašnjava i kako da to postignete.

Ne pokušavajte promijeniti sve odjednom. Izaberite jednu stvar i držite se nje

Čini se da svi pokušavamo promijeniti sve odjednom - svoju težinu, odnose, karijeru, porodicu i financije. Ali to je potpuno nerealno. U stvari, ponekad što više pokušavamo učiniti, manje smo sposobni za bilo koju od ovih promjena i sve pati. Na kraju ne postignemo ništa, te se ubrzo vraćamo na staro.

Dakle, prvi korak je davanje prioriteta. Napravite listu svega što želite promijeniti. Zatim odvojite vrijeme da stvarno pogledate svoju listu. Razmislite o tome kako svaka stavka na listi utječe na drugu i koja je najrazumnija za početak. Poredajte ih prema važnosti. Sada pogledajte prvu stvar s vašeg popisa i postavite opipljiv i ostvariv cilj za koji znate da ga možete postići. Na primjer, možete napisati "Želim izgubiti 10 kilograma do ljeta." Pogledajte ovu stavku svaki dan. Sada ste na putu ka uspjehu, korak po korak.

Cilj je stvoriti novu pozitivnu naviku, a ne samo rezultat

Usredotočite se na novo ponašanje koje želite postići, a ne na ishod. Vratimo se tom cilju da izgubite 10 kilograma do ljeta. Postoje dva načina za postizanje ovog cilja: čišćenje ishrane i vježbanje. Ovo je učinkovitije od samog gledanja vašeg cilja i nadanja da ćete ga postići. Preuzmite akciju i počnite laganim koracima.

Promijenite svoje okruženje

Ovo će se promijeniti ovisno o vašem cilju. Ali ako želite smršati i postati zdraviji, znate da kuhinju trebate opskrbiti zdravom, korisnom hranom koju ćete zapravo jesti. Pogledajte svaku stavku, jednu po jednu i podijelite ih u tri skupine: Hrana koja je zdrava, hrana u koju niste sigurni i nezdrava hrana. Prva grupa sadrži voće, povrće, nemasno meso i tako dalje. Pomoću pametnog telefona ili računara potražite hranu za koju niste sigurni i odlučite da li spada u zdravu ili nezdravu kategoriju. I već znate šta treba učiniti s trećom grupom hrane.

Male promjene su najvažnije

Parkirajte automobil tako da ćete morati hodati malo dalje, umjesto da gubite vrijeme u potrazi za „savršenim mjestom“. Idite stepenicama umjesto liftom. Zamislite svaki korak kao sagorjelu kaloriju. Odbacite nezdrava pića i pijte vodu. Napravite plan vježbanja na koji ćete se obvezati četiri dana u sedmici. To ne mora značiti da odmah počnete s intenzivnim treninzima. Na početku to može biti samo istezanje kada ustanete, potom joga, pilates ili kratko trčanje u prirodi. Vremenom ćete primjećivati pozitivne promjene zbog kojih ćete sami poželjeti da povećate intenzitet vaše svakodnevne fizičke aktivnosti.

Kad pogriješite, vratite se na pravi put

Postoje slučajevi kada ćemo donijeti odluke za koje znamo da nisu dobre za nas. Pojesti ćemo taj slatki desert ili preskočiti nekoliko dana treninga. Jedna od najtežih stvari je oprostiti sebi i vratiti se svom najboljem ponašanju što je prije moguće. Ne trebate nadoknaditi izgubljeno da biste pokušali poništiti štetu koja je počinjena. Ovo samo otežava povratak na pravi put. Samo se vratite u svoju zdravu rutinu. Vratite se svojim malim promjenama, svom pozitivnom ponašanju i vratite se postizanju tog ishoda.

Vaše misli postaju vaše riječi, vaše riječi postaju vaše akcije, vaše radnje postaju vaše navike, vaše navike postaju vaš karakter. Dodajte malo pozitivnog razmišljanja u čitav ovaj proces i vaš život će postati puno bolji!

Podijeli članak