6 zdravih i ukusnih namirnica protiv nadutosti

Osjećate se napuhano nakon jela?

Ne postoji ništa gore od uživanja u ukusnom obroku, samo da bismo kasnije shvatili da nam se stomak "napuhao". 

Osim što nam stomak definitivno izgleda drugačije, osjećaj nadutosti čini nas umornim i sporim. U svakom slučaju, ovo je nešto što svi pokušavamo izbjeći, a najbolji način za to je upravo pravilna ishrana. 

Šparoge

Ova specifična i ukusna namirnica sadrži određene spojeve koji djeluju poput probiotika (zdravih bakterija), koji pomažu u probavi. Dodajte malo limunovog soka i zapalite roštilj kako biste ovo ukusne povrće pretvorili u lagan i aromatičan prilog.

Đumbir

Ova protuupalna hrana takođe ima koristi protiv nadutosti. Studije pokazuju da đumbir pomaže u smanjenju mučnine. Pokušajte ga naribati u svoju omiljenu marinadu uz ribu sa žara da biste dodali malo okusa ili ga dodajte u vodu s limunom. Popijte ovaj napitak kad osjetite nadutost i uskoro ćete se osjećati puno bolje.

Čaj od mente, đumbira ili kamilice

Ovi čajevi mogu pomoći hrani da prolazi kroz želudac i ublažiti plinove. Ispijajte ledeni ili vrući čaj s kriškom limuna ili đumbira. I neka to bude vaš svakodnevni ritual. Čaj ima brojne koristi za vaše zdravlje stoga svakako vrijedi učiniti ispijanje čaja vašom svakodnevnicom.

Jogurt

Bez obzira da li konzumirate punomasni ili nemasni jogurt, ovaj napitak vam definitivno može biti koristan saveznik u borbi protiv nadutosti. Jogurt vam daje dozu korisnih bakterija, što pomaže u održavanju vaše probave efikasnom. Ako vam se ipak ne sviđa ideja konzumiranja običnog jogurta, budite kreativni i u njega dodajte prirodni kokos, sjemenke po želji ili ukusno bobičasto voće poput brusnica, jagoda ili borovnica.

Papaja

Ova poslastica sadrži enzim zvan papain, koji pomaže probavi i razgradnji proteina. Tanko narežite ovo voće i kombinujte ga s tanko narezanim komadom piletine s roštilja za ukusni međuobrok ili ga isijecite na kockice i prelijte isjeckanim kokosom za slatku poslasticu.

Ananas

Ovo tropsko voće sadrži bromelain, enzim koji pospješuje probavu. Bacite nekoliko svježe narezanih kolutova ananasa na vrući roštilj kako biste začinili pileća prsa ili ih pojedite kao ukusan i zdrav desert.

Podijeli članak