Najbolji čajevi za zdravlje

Topli napici koji će vas ugrijati i poboljšati vaše zdravlje

Već je dobro poznato kako su čajevi izuzetno zdravi i korisni za vas. Mogu pomoći u smanjenju bolova i upala u grlu, te nas topla šoljica čaja uvijek najbolje ugrije tokom hladnih zimskih dana.

Čajevi se mogu konzumirati svakodnevno kako bi se poboljšalo cjelokupno zdravlje. Body. ba vam u nastavku donosi nekoliko zdravih čajeva koji su izuzetno ukusni, a donose i brojne zdravstvene beneficije:

Zeleni čaj

Zeleni čaj smatra se jednim od najzdravijih dostupnih čajeva. Zeleni čaj je prepun antioksidanata i katehina, uključujući jedan posebno dobro istraženi, nazvan EGCG ili epigalokatehin galat. Istraživanja pokazuju da ovaj čajni katehin može pomoći u zaštiti zdravlja srca smanjenjem upale i poboljšanjem cirkulacije krvi. Pijenje zelenog čaja pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti, uključujući srčani udar. Protuupalna svojstva čaja pomažu u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju LDL holesterola.

Crni čaj

Crni čaj, poput zelenog, poznat je po moćnim zdravstvenim svojstvima i dobro je istraživan. Sadrži najveći sadržaj kofeina od svih pravih čajeva i može biti odlična zamjena za kafu. Sadrži i aminokiselinu poznatu kao L-teanin, koja pomaže u usporavanju apsorpcije kofeina i stvara dugotrajniji porast energije. Istraživanja pokazuju da pijenje tri ili više šoljica crnog čaja dnevno može smanjiti rizik od koronarne bolesti. Za one koji su skloni srčanim bolestima, pijenje čaja jedan je od jednostavnih načina za poboljšanje zdravlja uz vrlo malo nuspojava.

Čaj od hibiskusa

Čaj od hibiskusa je izuzetno zdrav i ukusan. Savršena je mješavina slatkog i gorkog, te nudi brojne ljekovite blagodati. Istraživanja pokazuju da čaj od hibiskusa ima antikancerogena svojstva. Fenolni spojevi i flavonoidi pomažu u uklanjanju slobodnih radikala iz tijela, te sprječavaju rast tumora. Čaj od hibiskusa također ima brojna korisna svojstva za zdravlje srca zahvaljujući protuupalnim i antioksidativnim svojstvima.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira pravi se od korijena biljke đumbira. Nudi pikantni okus koji će okrijepiti vaše okusne pupoljke i dobro se slaže s limunom i medom. Ovo je izvrstan napitak ako želite poboljšati zdravlje probavnog sistema. Đumbir pomaže u smanjenju mučnine. te s često može pronaći u prirodnim dodacima koji se koriste za liječenje mučnine.

Čaj od mente

Čaj od mente je još jedan izvrstan čaj za vašu probavu. Pravi se od lišća biljaka, te nudi osvježavajući okus. Već dugo se koristi za poboljšanje probave, a mentol u čaju pomaže u smanjenju upale i rješavanju tegoba u želucu. Čaj također pomaže u smanjenju upale i bolova.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice je omiljeni noćni čaj, jer vam on pomaže da se opustite i da lakše zaspite. Čaj od kamilice vam može pomoći i da povećate budnost i energiju tokom sljedećeg dana, stoga ga definitivno vrijedi konzumirati.

Podijeli članak