Hrana koja snižava nivo testosterona: 7 namirnica na koje trebate obratiti pažnju

Hormon koji ima važnu ulogu u zdravlju

Održavanje zdrave razine testosterona je važno za dobivanje mišićne mase, poboljšanje seksualne funkcije i jačanje cjelokupne snage.

Osim toga, promjene u nivou testosterona povezuju se s brojnim zdravstvenim stanjima, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2, metabolički sindrom i probleme sa srcem. Iako brojni faktori utječu na regulaciju testosterona, zdrava ishrana je ključna za zadržavanje zdravog nivoa i sprječavanje pada testosterona. Body.ba vam u nastavku donosi 7 namirnica koje snižavaju nivo testosterona na koje biste možda trebali obratiti pažnju:

Soja i proizvodi na bazi soje

Neka istraživanja pokazuju da redovno jedenje sojinih proizvoda poput sojinog mlijeka, tofua i edamame, smanjuje nivo testosterona. Sojini proizvodi sadrže i puno fitoestrogena, supstance na biljnoj osnovi koje oponašaju efekte estrogena u vašem tijelu mijenjajući tako nivo hormona i potencijalno smanjujući testosteron.

Menta

Menta je poznata po svojim moćnim svojstvima za umirivanje želuca, međutim, neka istraživanja sugerišu da bi menta mogla prouzrokovati i pad nivoa testosterona. Konkretno, pokazalo se da metvica i pepermint, dvije biljke koje potječu iz porodice biljaka mente, imaju direktan utjecaj na testosteron.

Biljna ulja

Mnoga od najpoznatijih biljnih ulja, uključujući ulje repice, soje, kukuruza i sjemenki pamuka, su prepuna polinezasićenih masnih kiselina. Ove masne kiseline se obično klasificiraju kao zdrav izvor dijetalnih masti, ali mogu smanjiti nivo testosterona. Jedno istraživanje je pokazalo da je često konzumiranje polinezasićenih masti povezano sa značajno nižim nivoom testosterona.

Laneno sjeme

Laneno sjeme je prepuno zdravih masti, vlakana i raznih važnih vitamina i minerala. Ipak, pored ovih koristi, neka istraživanja pokazuju da laneno sjeme može prouzrokovati smanjenje nivoa testosterona. To je zato što sjeme sadrži puno lignana, biljnih spojeva koji se vežu za testosteron i prisiljavaju ga da se izlučuje iz vašeg tijela. Štaviše, sjemenke lana su također bogate omega-3 masnim kiselinama, koje se povezuju sa smanjenjem testosterona.

Prerađena hrana

Osim što sadrži puno natrija, kalorija i dodatnog šećera, prerađena hrana, pout smrznute hrane i grickalica, također je čest izvor trans masti. Ove nezdrave masti su povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i upala. Osim toga, neka istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje transmasti može smanjiti nivo testosterona.

Alkohol

Iako je uživanje u čaši vina uz večeru povezano s brojnim zdravstvenim koristima, istraživanja pokazuju da prekomjerni unos alkohola može prouzrokovati nagli pad nivoa testosterona, posebno kod muškaraca.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su odličan izvor mnogih važnih hranjivih sastojaka, uključujući vlakna, zdrave masti za srce i minerale poput folne kiseline, selena i magnezijuma. Ipak, neka istraživanja sugerišu da ove zdrave namirnice zapravo mogu smanjiti nivo testosterona. Orašasti plodovi su puni polinezasićenih masti koje se povezuju sa smanjenim testosteronom.

Podijeli članak