Visokoproteinski orašasti plodovi koje možete dodati u ishranu

Zdrave opcije za one koji žele povećati unos proteina

Orašasti plodovi su ukusne grickalice koje možete jesti kao dodatak obrocima ili kao međuobrok kada tokom dana osjetite glad.

Svestrani su, možete ih jesti dok ste u pokretu, izuzetno su zdravi, te su odličan izvor biljnih proteina. Jedenje orašastih plodova vam može pomoći da povećate unos proteina, koji su neophodni za izgradnju kostiju, mišića i kože. Proteini također povećavaju osjećaj sitosti, pomažući vam da duže vrijeme budete siti i energizirani. Iako svi orašasti plodovi sadrže proteine, neki sadrže više od drugih. Body.ba vam u nastavku donosi orašaste plodove koji sadrže puno proteina:

Bademi

Bademi su zapravo sjemenke, ali ljudi ih često grupiraju s orašastim plodovima, te se smatraju odličnom opcijom s visokim udjelom proteina. Osim što sadrže proteine, bademi su također prepuni antioksidansa. Ova biljna jedinjenja štite tijelo od oksidativnog stresa uzrokovanog slobodnim radikalima, koji može dovesti do bolesti srca i nekih vrsta raka.

Orasi

Konzumiranje oraha je odličan način da povećate unos proteina. Orasi su također odličan izvor masti zdravih za srce, te sadrže više omega-3 masnih kiselina od drugih orašastih plodova. Dodavanje oraha u svakodnevnu ishranu može biti korisno za vaše srce, a također će vam pomoći da povećate unos proteina.

Pistacije

Pistacije imaju veliki sadržaj esencijalnih aminokiselina, koje tijelo koristi za izgradnju proteina. Pistacije su također izuzetan izvor proteina, te ih možete konzumirati na različite načine. Možete ih jesti uz omiljenu voćku poput jabuke, uz krekere ili odaberite puter od orašastih plodova koji možete kombinovati s integralnim hljebom.

Indijski orasi

Indijski orasi su zapravo sjemenke. Oni su odličan izvor proteina, kao i nekoliko važnih vitamina i minerala. Bakar je mineral koji podržava imunitet i pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, a indijski orasi (32 grama) vam nude oko 80% dnevne vrijednosti.

Pinjoli

Pinjoli su cijenjeni zbog svog blagog, slatkastog okusa i zanimljive strukture koju imaju zbog visokog sadržaja masti. Masnoća u pinjolima uglavnom dolazi iz nezasićenih masti, što može pomoći u smanjenju faktora rizika od srčanih bolesti. Osim toga, pinjoli su odličan izvor proteina, te ih definitivno trebate konzumirati ako želite povećati unos ovog važnog makronutrijenta.

Brazilski orasi

Pored proteina, brazilski orasi vam osiguravaju zdrave masti, vlakna i druge mikronutrijente. Oni su jedan od najboljih izvora selena - esencijalnog minerala koji podržava zdravlje štitnjače i štiti tijelo od infekcija.

Kikiriki

Kikiriki je zapravo mahunarka, ali se često smatra orašastim plodom. Pun je biljnih proteina, te ima najveći sadržaj proteina od ostalih orašastih plodova. Kikiriki je također jedan od najboljih izvora biotina, vitamina koji pomaže u pretvaranju hrane u korisnu energiju u tijelu.

Podijeli članak